En hemlös kvinna som kämpar mot sprit och utanförskap. Möten med fattiga, men lyckliga ungdomar från Nicaragua. Med de utgångspunkterna har ungdomar från Guldhedsskolan och Angeredsgymnasiet gjort skolarbeten och fått lärdomar för livet. På torsdagen belönades de med Ungdomens Fredspris vid festligheter i Stenhammarsalen i Göteborgs Konserthus.

– Vi skulle egentligen skriva om orättvisor i världen. Men vi tycker att det händer hemska saker här hemma också, berättar Linnéa Herlogson och Nickie Yeh från klass 8 a I Guldhedsskolan.

– Vi träffade en kvinna som sålde tidningen Faktum. Hon super sig full varje dag och pratar med träd för att finna tröst. Det är inte så konstigt med tanke på allt hon varit med om.

Ungdomarna skrev egen bok
70E4.jpg
I boken beskriver Linnéa och Nickie hur kvinnan, som de kallar Sanna blir änka, super, förlorar jobbet och själv blir sjuk i cancer. De berättar rakt på sak om utanförskap och misär. Deras budskap är tydligt. Döm inte andra, vi kan aldrig veta vad personen i fråga varit med om.

– Man ska inte se ned på andra. Nästa gång de som läser boken möter någon utstött, vill vi att de ska tänka till – istället för att döma, säger Linnéa och Nickie.

Samarbete med Managua

För Angeredsgymnasiets del, är det ett mångårigt samarbete med utbildningscentret CECIM i en förort till Managua, som nu belönas. Förutom praktisk hjälp med sömnad, mönsterkonstruktion och utveckling av ugnar drivna med solenergi så är det musik, teater och kultur som står i centrum.

– De är fattiga, men lyckliga och gästfria. När man gör saker tillsammans och träffas under en längre tid, då händer det saker inom en. Jag känner att jag har utvecklats som person, säger Albin Olsson som går på teaterlinjen.

Det är snarare ett ömsesidigt utbyte mellan två skilda kulturerna, snarare än ett biståndsprojekt. Ungdomar från Nicaragua har bott hemma hos Angeredselever, följt undervisningen och genomfört en mängd gemensamma aktiviteter. Utbytet har fördjupats och ger alla inblandade ökad förståelse, kunskap och kompetens som man inte kan läsa sig till.

– För mig har besöket i Nicaragua och samarbetet med dem betydd otroligt mycket. Jag hade en massa fördomar, men nu har jag ändrat mig. Och jag har fått lust att gå i skolan, säger Alexandra Andersson, som går textil- och modedesignlinjen på Angeredsgymnasiet.

Ebba Petterssons skola fick ett hedersomnämnande för skolans internationella webbplats.

3A66.jpg
Nickie Yeh och Linnéa Herlogson visar Göran Johansson sin bok. Foto: Peter Svenson.