Frukostklubben har gjort skillnad. På Frejaskolan i Tynnered äter bara hälften av eleverna i årskurs 8 frukost. Sedan två år tillbaka finns därför Frukostklubben. Varje fredag får alla elever i årskurs 7 - 9 i grundskolan och grundsärskolan gratis frukost på skolan.

– Vi har kunnat se att många av våra högstadieelever hoppar över frukosten för att få sova lite längre på morgonen. Vi vill visa för dem hur viktigt det är att starta dagen med en bra frukost för att nå bättre studieresultat och orka med en hel skoldag, säger skolsköterska Pia Rosenqvist.

Det är Röda Korsets ungdomsförbund som finansierar frukosten. Elever i årskurs 8 kan välja som elevens val att hjälpa till att förbereda och plocka undan frukosten.

Intresset för Frukostklubben har vuxit på skolan och allt fler elever träffas nu för att äta frukost tillsammans. Enligt Pia Rosenqvist har det också lett till att eleverna presterar bättre på lektionerna.

Hoppas det sprids till fler skolor
— Lärarna säger att de märker en skillnad. Att det blir lite lugnare och att eleverna hänger med lite mer.

Frukostklubben kommer att finnas kvar på Frejaskolan i alla fall till sommaren.

Nu hoppas Pia Rosenqvist och hennes kollega Marie-Louise Pihl att det sprids till fler skolor.

— Vi vill ju att våra ungdomar ska gå ur 9:an med godkända betyg och då får man försöka hitta alla vägar som går för att lyckas med det.