Att söndagens invigning av Vetenskapsfestivalen blir en höjdare borgar Christer Fuglesang och hans astronaut-kompisar för. Sedan följer en hel vecka med stort och smått, inte minst i biologins förunderliga värld. Passion, pistill och personlighet är årets kluriga tema.

Linnés 300-årsjubileum går naturligtvis inte Vetenskapsfestivalen förbi. Ämnen i jubilarens anda, såsom evolution, genetik och sexologi, återfinns bakom många rubriker i det digra festivalprogrammet. Inte minst i Botaniska trädgården, där de guidade turerna med Linné själv kommer att avlösa varandra.

Ditt och fiskens EKG

På Sjöfartsmuseets akvarieavdelning begrundar man från tisdag till fredag frågan ”Hur gör djur?”. Bland annat får besökarna följa hjärtats evolutionära utveckling, från det enkla kräfthjärtat via fisk och människa till den mest avancerade blodpumpen av alla; krokodilens. Den som så önskar kan jämföra sina egna hjärtslag med fiskars EKG.

Som vanligt är Vetenskapsfestivalens hundratals aktiviteter uppdelade i olika program; ett för allmänheten, ett för fackfolk, det vill säga forskare och vetenskapsjournalister, och ett för skolor. Det senare brukar locka ungefär en tredjedel av festivalens alla drygt 100.000 besök.

Oväntat rymdbesök

En av höjdpunkterna i år lär bli när Christer Fuglesang och hans kollegor gör ett oannonserat besök på Experimentverkstaden i Kajskjul 105 på Frihamnspiren. En och annan skolelev lär höja på ögonbrynen när de plötsligt upptäcker vem som laborerar bredvid dem ?

Kanske uppstår då ett möte liknande dem man är ute efter på Brew House fredagen den 20:e april. Passionen står då i centrum, via musik, film, teater och föreläsningar av alla de slag.

Den elfte Vetenskapsfestivalen invigs av Christer Fuglesang söndagen den 15:e april klockan 14.00 i Nordstan. Då blir det även frågestund för allmänheten samt prisutdelning i skoltävlingen om bästa collage på festivaltemat Passion, pistill och personlighet.