”I Utbybergen finns det massor”. ”Det här är Kristoffer, det är vår fladdermus!” Ett barn pekar på en fladdermus i trä som hänger utanför en dörr på avdelningen Guldklimparna på förskolan Karduansmakargatan 44. Här har mycket handlat om fladdermöss de senaste månaderna. Förskolläraren Karolina Yngvesson skiner upp när hon berättar om arbetet.

– Det bästa med det här projektet är att vi kan få in så många delar från läroplanen utifrån det stora intresse som barnen fått för det här. Språkutveckling, matematik, naturvetenskap, teknik, självkänsla; allt kan barnen träna på.

Idén till projektet uppkom i höstas när barnen på avdelningen fick visa och berätta om vad de tyckte om att göra hemma utifrån det pågående projektet ”Jag om min omvärld”.

– Ett av barnen på avdelningen var väldigt förtjust i fladdermöss och berättade att i Utbybergen finns det massor, säger Karolina Yngvesson, förskollärare.

De andra barnen blev väldigt nyfikna och det blev startskottet för fladdermusprojektet. Förskollärarna bestämde sig för att skapa en berättelse om fladdermus som kommit bort från sin familj för att ta vara på barnens intresse.

– Vi samlade barnen på morgonen och hade släckt alla lampor och spelade upp nattliga skogsljud. Sedan lät vi barnen smyga in ett särskilt rum. Där väntade en låda med ett brev från fladdermusen Kristoffer, som kände sig lite ensam och hade tappat bort sin familj.  Barnen blev helt begeistrade!

Fladdermusjakt och anatomilektioner

Sedan dess har avdelningen tillsammans byggt upp en fladdermusgrotta, gått på fladdermusjakt i bergen, lärt sig om fladdermusens anatomi, gjort experiment och fått många fler brev från fladdermusen Kristoffer. Tack vare en efterlysning i den lokala Facebookgruppen fick de tag på en lokal forskare som har kunnat hjälpa till att svara på barnens frågor.

– Vet du hur fladdermusbajs ser ut? Det gör jag!

”Vi har ju världens bästa jobb!”

Barnen på förskolan har mycket att berätta och visa. I april ska de åka till Naturhistoriska museet och lära sig ännu mer där ska de träffa en fladdermusexpert, som kommer att kunna besvara barnens frågor samt visa fram olika uppstoppade fladdermöss.

– De är så spända inför utflykten dit, och vi med, säger Karolina Yngvesson.

Entusiasmen bubblar ur Karolina Yngvesson och kollegan Elvira Kuchevska när de berättar om allt de hittat på inom projektet. De konstaterar samstämmigt.

– Vi har ju världens bästa jobb.