Lyckat samarbete mellan förskola och vård- och omsorgsboende. Varannan vecka gör de äldsta barnen på förskolan Sockenvägen 26 ett besök på vård- och omsorgsboendet som ligger precis bredvid. Under besöken varvas aktiviteter med rörelse och sång med skapande. Generationsmötet bidrar till värdefulla samtal för både barn och äldre.

Barnen på förskolan Sockenvägen 26 är förväntansfulla när de klär på sig sina ytterkläder för att gå över till grannarna på Sockens Vård- och omsorgsboende.

Den här veckan står sång, dans och ballonglek på agendan.

– Det ska bli roligt att träffa mina kompisar igen, säger ett av barnen.

Samspel mellan gamla och unga

Lena Jakobsson är en av de förskollärare på Sockenvägen 26 som är drivande i samarbetet. Hon tycker att det roligaste är att se samspelet mellan barn och äldre, och barnens insikt i att de har så mycket gemensamt.

– Som i dag när barnen berättade för de äldre att de har legat i sin mammas mage och en 97 år gammal man svarade att det har han också gjort. Det gör att de förstår livscykeln, säger Lena Jakobsson.

Kopplas till förskolans värdegrund

Arbetet med generationsmötet kopplas till förskolans värdegrund och i mötet med de äldre utvecklar barnen förståelse, respekt och hänsyn till andra människor.

– Läroplanens värdegrund, som är vår ryggrad, säger att vi ska behandla andra som vi själva vill bli behandlade. Det tycker jag verkligen att vi får ut av det här samarbetet, säger Lena Jakobsson.

De barn som till en början var mest iakttagande vågar ta för sig mer och mer för varje möte och utvecklar sin egen relation till de äldre. Nu, drygt ett år sedan samarbetet startade, tänker och pratar barnen ofta om sina vänner på vård- och omsorgsboendet. De undrar hur de mår, vad de gör och vad de äter.

– Barnen visar omsorg för våra vänner på vård-och omsorgsboendet. Barnen kommer ihåg de äldres namn och när vi ser dem ute på gården hejar de alltid glatt, säger Lena Jakobsson.

”Ta kontakt och ses!”

Pedagogerna rekommenderar alla förskolor som bor nära ett vård- och omsorgsboende att ta kontakt och inleda ett samarbete.

– Jag vill uppmuntra alla andra, som bor nära varandra och som har möjlighet till det, att ta kontakt och ses. För det är så värdefullt, säger Lena Jakobsson.