Världen i 3D rakt in i klassrummet. Promenera på månen med Neil Armstrong, med gorillor i Afrika eller med klasskompisarna bland antikens sju underverk. Allt är möjligt med Google Expeditions, ett digitalt verktyg i undervisningen som är lika enkelt som avancerat och egentligen inte finns ännu.

Google skickade två amerikaner till Jättestensskolan för att testa och betyget från elever och lärare var enhälligt: ”Wow!”.

– Ja, faktiskt. Jag tror att varenda en av oss gång på gång sa ”Wow!”, och att man som lärare får vara med om att ge eleverna den upplevelsen är ju värt precis allt, säger Johan Ekmark.

Enkel pappkartong
344C.jpg
Det fram tills nu smått unika tillfället inträffade i måndags, efter en rekordkort framförhållning. Klockan 17.58 på fredagen upptäckte Lotta Fremlén, verksamhetsutvecklare i Västra Hisingen, att Google hade lagt ut en förfrågan om de fick komma till någon skola i Göteborg på måndagen för att testa en ny grej.
62 timmar och några telefonsamtal över Atlanten senare stod två amerikaner i klassrummet på Hisingen och visade världen i 3D för eleverna och lärarna.

– Med hjälp av en app i en vanlig mobiltelefon, som man stoppar i en väldigt enkel pappkartong med likadana 3D-glasögon som man har på bio, kan eleverna titta på det som läraren visar via en läsplatta. Just nu finns det närmare 200 så kallade expeditioner, eller scenarier, som man kan besöka och vandra runt i virtuellt. Det hela upplevs så otroligt verkligt att flera elever reagerade med till exempel höjdrädsla, säger Johan Ekmark.

Studiebesök på ny nivå
Själv är han lärare i engelska och samhällsorienterade ämnen på Jättestensskolan och ser en enorm pedagogisk potential i verktyget.

– Vi hann med 19 klasser under dagen så alla elever från sju år och uppåt fick testa Google Expeditions. Några som just nu jobbar med rymden som tema kunde välja att gå runt på månen med astronauter, andra läser om antiken och promenerade plötsligt runt i de sju underverken. När man bokstavligen kan räkna stenarna i kinesiska muren är det klart att undervisning blir konkret och påtaglig på ett helt annat sätt än vi annars kan erbjuda, säger Johan Ekmark.

Som utbildad så kallad ”Google superanvändare” är Johan Ekmark van vid de övriga pedagogiska verktyg som ingår i Gafe, det vill säga Google apps for education. Tanken är att nya Expeditions ska vara färdigt för officiell lansering och ingå i Gafe senare i vår.

Billigt men kräver mobiltelefon
– Nu när vi testade så hade Google-folket med sig all utrustning, inklusive mobiltelefoner, och användandet framöver kräver för att det ska bli rättvist att alla har tillgång det. Hur skolorna löser det återstår att fundera på, men utöver telefonen är appen och expeditionerna gratis och utrustningen oerhört enkel och kan köpas billigt i vilken teknikaffär som helst på stan, säger Johan Ekmark.

Att Google än så länge ser ut att bli först på plan med ett så gediget paket av virtuellt utbildningsmaterial ser Johan ingen fara i. Utbudet lär ganska snart breddas av andra leverantörer av digitala utbildningsverktyg och producenter av traditionella dokumentärer.

– Sedan gäller självklart samma källkritik i de här fallen som för all annan undervisning. Lärare över hela världen kommer att syna de här expeditionerna så producenterna får nog väldigt svårt att komma undan med felaktigheter i materialet, säger Johan Ekmark, som framförallt gillar demokratiaspekten i den här typen av undervisningsmaterial.

– Filosofin att ta världen till skolan och göra den tillgänglig via ett klick innebär att det spelar ingen roll var i världen eller under vilka förhållanden du själv bor, du har ändå möjlighet att se och åtminstone virtuellt besöka andra platser, tider och miljöer.