Och Brottkärrsskolan Årets skolrestaurang. Göteborg är bäst i Sverige på skolmat. Det tycker i alla fall restaurangguiden White Guide Junior, som på måndagen utsåg Årets skolmatskommun: Göteborgs Stad. Och inte bara det, till Årets skolrestaurang korades Brottkärrsskolan i Billdal.

White Guide Junior är ett samarbete mellan White Guide och den nya tidningen – Magasin Måltid och syftet med det nyinstiftade priset är att höja intresset för den offentliga gastronomin, att lyfta fram behovet av god och näringsriktig skolmat till barn. Och som första vinnare står alltså Göteborgs kommun.

– Det här känns stort, helt fantastiskt, säger Kristina Magnusson, samordnare för Måltid Göteborg.

– Tänk att Göteborg vinner – av 290 kommuner! Men det här är resultatet av ett långsiktigt och målmedvetet kvalitetsarbete, där alla stadsdelar tillsammans med utbildningsförvaltningen har varit engagerade, säger Kristina Magnusson.

Ska höja intresset för skolmaten
White Guide Junior är en systerguide till restaurangguiden White Guide. Junior ska vara skolrestaurangernas egen guide, med syftet att höja intresset för skolmaten.

Motiveringen för Årets Skolmatskommun handlar om gott samarbete mellan både kostchefer, upphandlare, politiker, föräldrar, lärare och rektorer. Och att se till helheten. Skolmaten ska inte bara vara god och näringsriktig – man måste även arbeta med valmöjligheter, service, pedagogik och måltidsmiljö. Och det har Göteborgs Stad lyckats med, tyckte juryn.

Kristina Magnusson tillägger att man aldrig får glömma att det är människor som står bakom måltiderna.

M iljoner investerade i kompetensutveckling
– Oavsett vilka lagar och paragrafer som styr, är det människan som står för engagemang och intresse. De människorna har gjort att vi nått så långt, plus att kommunens politiker har gett måltidsfrågorna högsta fokus, säger Kristina Magnusson.

Hon är alltså samordnare för Måltid Göteborg, kommunens centrala plattform för offentliga måltider. Satsningen drogs igång för fem år sedan för att höja kvaliteten på maten i skolkök, äldreboenden och gruppboenden – totalt mer än 100.000 portioner per dag!

– Politikernas stöd betyder allt. Här har de investerat många miljoner i kompetensutveckling under de senaste fem åren, säger Kristina Magnusson.

Tre Göteborgsskolor nominerade
Hon var på måndagseftermiddagen på Norra Latin i Stockholm och hade just fått ta emot priset som Årets skolmatskommun. Och då kunde det faktiskt bli fler priser till Göteborg:

– Det är så kul, vi har även rektorer och tre skolor från Göteborg som är nominerade, så det kan bli fler priser under kvällen, säger Kristina Magnusson.

Förutom Årets Skolmatskommun utsågs även Årets Skolrestaurang, Årets Skolkock, Årets Kostchef och Årets Gastronomiska Rektor. Och ikväll stod det alltså klart att Brottkärrsskolan i stadsdelen Askim-Frölunda-Högsbo tog hem titeln som Årets skolrestaurang.