En av tio nominerade. Förra året tog Göteborgs Stad hem titeln Årets skolmatskommun. Nu har man chansen igen. På måndagen kom besked att Göteborg är en av tio kommuner som nominerats till final. ”Fantastiskt roligt, men lite överraskande”, säger Kristina Magnusson, samordnare för Måltid Göteborg.

– Jag trodde nog att när vi vann förra året, skulle det vara svårt att kvala in i år igen, fortsätter Kristina Magnusson.

Proväter luncher i över 300 svenska skolor
Tävlingen arrangeras av skolrestaurangguiden White Guide Junior, ett samarbete mellan restaurangguiden White Guide och tidningen Magasin Måltid. Förra året var första gången som tävlingen hölls och Göteborg vann alltså.

Då vann även Brottkärrsskolan i Göteborg titeln som Årets skolrestaurang. Vilka skolor som är nominerade i den kategorin har dock inte meddelats ännu.

Bedömningen har gjorts av en jury som rest runt och provätit luncher i mer än 300 skolor och förskolor runt om i Sverige. Och juryn meddelar inte i förväg när man kommer på besök.

– Nej, det vet skolorna inget om, säger Kristina Magnusson.

Vinnaren presenteras 31 mars
– En viktig poäng är ju att juryn ska se hur det fungerar i verkligheten, inte att man tillagar och serverar något speciellt för dem.

De övriga nominerade kommunerna är Malmö, Södertälje, Alvesta, Vellinge, Haninge, Klippan, Tyresö, Västerås och Örebro.

Prisutdelningen går av stapeln på Norra Latin i Stockholm 31 mars, med TV-kocken Tina Nordström som moderator.