Jury har provat skolmat runt om i Sverige. Göteborg är en av tio kommuner som har chans att få utmärkelsen Årets skolmatskommun 2015. Syftet med priset är att lyfta fram goda exempel. Göteborg har funnits bland finalisterna varje år sedan priset instiftades 2013.

– Det är kul att Göteborg håller sig i framkant! Jag blev faktiskt överraskad att vi blir nominerade igen. Göteborg blev årets skolmatskommun 2013, och vi blev även nominerade förra året, säger Kristina Magnusson, samordnare för Måltid Göteborgs Stad.

Tävlingen arrangeras av White guide junior, ett samarbete mellan tidningen Magasin måltid och restaurangguiden White guide. Syftet är att höja intresset för offentliga måltider och lyfta behovet av god och näringsriktig skolmat till barn.

Juryn dyker upp oanmäld
Bedömningen är gjord av en jury som provat luncher i drygt 200 skolor, förskolor och äldreboenden i Sveriges 291 kommuner.

– Juryn talar inte om att de kommer. De bara dyker upp, säger Kristina Magnusson.

Övriga nominerade kommuner är Eskilstuna, Haninge, Kävlinge, Skövde, Södertälje, Uppsala, Vellinge, Västerås och Ängelholm. Vinnaren utses i Malmö den 1 september.