Brett program utan trycksaker. Just nu är 13000 nya studenter på väg att börja plugga i Göteborg. I år välkomnas de med ett brett program ända in i november. Och för första gången är allt miljödiplomerat, vilket bland annat innebär noll trycksaker.

– Tidigare år har det tryckts upp 14 000 foldrar som delats ut till studenterna. I år har vi valt att ha all information endast elektroniskt, på hemsidan, säger Lena Hildingsson, projektledare på Göteborg & Co.

– Vi försöker värna om miljön, helt enkelt. Och idag letar de flesta information på nätet, det är bästa sättet för oss att kommunicera och marknadsföra.

Brett program istället för stor kick-off
Välkomstarrangemanget Student Göteborg körs i år för tionde gången, för alla nya studenter vid Chalmers och Göteborgs universitet. Tidigare har arrangörerna satsat det mesta krutet på en stor baluns, en kick-off eller konsert, för att välkomna de tusentals studenterna. Men inte i år.

– I år ville vi prova något nytt, att skapa mervärde på flera mindre aktiviteter, hellre än ett stort event. På så sätt breddar vi det hela. Och alla studenter har ju olika intressen och smak om vad som är roligt, säger Lena Hildingsson.

– Nu kan vi erbjuda många spännande aktiviteter under hösten, så vi hoppas att det finns något för alla.

Fest på Världskulturmuseet 17 september
De nya studenterna erbjuds bland annat sightseeing på cykel, VIP-tur med Paddan, gratis entré till Liseberg och Universeum, förhandsvisning på Stadsteatern, nybörjarkurs i salsa, beachvolley-turnering och mycket annat.

Lördag 5 september genomförs tävlingen Göteborg City Challenge, där studenterna bildar lag och ger sig ut på stan för att lösa olika uppgifter i grupp.

Största händelsen är på Världskulturmuseet, torsdag 17 september. En DJ spelar skön musik, Göteborgsbandet Vita Bergen spelar och studenterna kan se utställningen ”Playground”, om rätten att vara sig själv och där normerna utmanas. Hit väntas cirka 600 studenter, som kommer att bjudas på mat och dryck.

Finns alltid ett vegetariskt alternativ
Från och med i år är alltså hela Student Göteborg miljödiplomerat, enligt kraven i Svensk Miljöbas. Det betyder till exempel att all förtäring som serveras ska vara ekologisk eller Krav-märkt och att det alltid ska finnas ett vegetariskt alternativ.

– Vi har ett 20-tal olika aktörer engagerade i de olika aktiviteterna. I år har vi samlat in information från allihop och tillsammans lyckats nå de mål som behövs, säger Lena Hildingsson.

– Jag tror att det har ökat medvetenheten hos alla aktörer, så att vi alla jobbar mot samma mål i staden. Göteborg har ju höga ambitioner inom hållbarhet och vårt mål är att det ska genomsyra Student Göteborg 2015.

Uppmuntrar till hållbara resor
I miljöprofilen ingår att uppmuntra till hållbara resor och transporter och att alla enkelt ska kunna ta sig till och från en aktivitet med kollektivtrafik, cykel eller till fots. Självklart också ett aktivt arbete med sopsortering och återvinning.

Bakom Student Göteborg står Göteborgs universitet, Chalmers, GFS Göteborgs Förenade Studentkårer och Göteborg & Co Näringslivsgruppen.