Ska främja läsning bland romer. Hallå där Bagir Kwiek! I fredags utsågs du till Sveriges nya läsambassadör. Hur känns det? ”Det känns jättebra och jättespännande. Jag är den första göteborgaren och den första romen på den här posten, och det känns ju extra roligt. Nu ser jag bara fram emot att få sätta i gång”.

Vad ska du göra som läsambassadör?
– Uppdraget innebär att jag ska främja läsning i hela landet. Och under de två år jag är läsambassadör kommer fokus att vara på romer. Både som konsumenter av litteratur och som producenter. Exakt vad jag ska göra och när är inte klart än, vi ska ha ett uppstartsmöte i januari.

– Men det kommer förstås att bli mycket resor runt om landet till bibliotek, bokmässor, skolor, romska organisationer och träffa ungdomar och lyfta romska författare. Kanske kan det inspirera en romsk unge att själv börja skriva.

Varför är det viktigt att ha fokus på romer?
– Romer har i stor utsträckning varit uteslutna från områden som litteratur, och det finns en felaktig och negativ bild av romer. Därför känns det viktigt att lyfta gruppen. Jag vill öka läslusten och läsandet hos romerna, men också att mer romsk litteratur ska översättas och läsas i Sverige.

Finns det mycket romsk litteratur i Sverige och vad utmärker den?
– I Sverige finns än så länge inte så mycket. Det finns betydligt mer i övriga Europa, men mycket av den finns inte ens på romani. Det blir en uppgift att får romsk litteratur översatt både till svenska och romani. Det finns faktiskt romsk litteratur ända sedan tidigt 1800-tal och om det är något som utmärker den romska litteraturen så är det nog att den ofta handlar om utanförskap och kampen för att få bli behandlad jämlikt.

Kan du rekommendera några böcker för den som vill veta mer?
– Det finns flera bra barnböcker. Bland annat Fred Taikons ”Tantoindianerna” och ”Lådbilsrallyt”, Katarina Taikons Katitzi-böcker och så min egen barnbok ”Det var en gång det som inte var”.