Internationell förskolekonferens i Rihyad. Fokus på inlärning via lek och grupper som blandar pojkar och flickor. Där är svensk förskola en viktig förebild för utvecklingen av Saudiarabiens nya förskolesystem. I april deltog förskolorna i Västra Göteborg och Göteborgs universitet i en stor internationell konferens i Saudiarabiens huvudstad Rihyad.

Förra året var representanter från Saudiarabien på besök i Göteborg och var då ute på flera förskolor i västra Göteborg. Efter det bjöds arrangörerna Göteborgs universitet tillsammans med förskolorna i Västra Göteborg särskilt in till den internationella förskolekonferensen Early Childhood Education Expo and Forum i Rihyad.

Planerar för blandade barngrupper
– Svensk förskola är och ses som en av de bästa i världen. Det är vi naturligtvis väldigt stolta över och det är otroligt roligt att delegationer från hela världen väljer att komma till just oss. Att sedan få frågan om vi ville delta i konferensen var helt överväldigande och det blev också en otroligt intressant resa, säger Ina Furtenbach Linden, områdeschef Förskola i Västra Göteborg.

Den saudiska delegationen i Göteborg intresserade sig särskilt för att den svenska förskolan är en förskola för alla barn, de blandade barngrupperna och arbetet för att ha personal av alla kön.

– De var till exempel genuint nyfikna över varför vi satsar på nätverk för manliga pedagoger och undrade varför vi vill ha det? Och de tog verkligen till sig svaret, vilket är att vi har en mångfald av barn som förtjänar en mångfald av vuxna.

Just blandade barngrupper är något som nu ingår i planerna för den nya saudiska förskolereformen, som också tittar vidare på frågan om manlig personal i förskolan.

Stora reformer i Saudiarabien
– Det händer otroligt mycket i Saudiarabien just nu. Det görs ett jättearbete inom ramen för Vision 2030, vilket är det år kungen bestämt att landet ska vara ekonomiskt oberoende av oljan. För att nå dit genomförs en stor mängd reformer som verkligen innebär att landet håller på att öppna upp sig. Även om vi i väst kan känna att det går lite långsamt har det verkligen hänt jättemycket på kort tid.

Med i Saudiarabien var förutom Ina Furtenbach Linden också pedagogistan Lotta Geijer, samt docent Cecilia Wallerstedt från Göteborgs universitet.

– Vi höll flera fullsatta föreläsningar om såväl det svenska systemet som det konkreta arbetet i barngrupperna i Västra Göteborg. Gensvaret var enormt och den entusiasmen och glädje vi möttes av var helt otrolig. Deltagarna kom från hela regionen och vi blev verkligen berörda av det enorma framtidshopp de visade.

De övriga internationella föreläsarna var företrädesvis från Japan, USA och Australien, med Göteborg som ensam representant för Sverige och norra Europa.

Inlärning genom lek och kreativitet
– Det är lite extra intressant att delta i sådana här sammanhang eftersom Sverige går lite emot övriga västvärlden, som ofta har med fokus på att även riktigt små barn ska lära sig genom att sitta i skolbänken. Vi betonar i stället inlärning genom lek och kreativitet, vilket är en inlärningsmetod som stämmer väl överens med vad den senaste hjärnforskningen har kommit fram till.

Att förskolan är till för alla och ingår i det fria utbildningssystemet är en annan faktor som gjort det svenska systemet känt över världen.

– Jag hade tänkt inleda med att prata lite om Sverige och visa på kartan var vi ligger, men det visade sig att alla kände till oss och svensk barnomsorg och äldreomsorg. De var oerhört positivt inställda och när vi pratade om jämställdhet och demokrati och hur det är en förutsättning för mycket av vårt arbete fick vi jättebra respons. Vi behövde verkligen inte censurera oss utan kunde bara prata på.