Vill inspirera till att smaka nya rätter. Vegetarisk mat innehåller ofta grönsaker, baljväxter, fröer och oljor. Något som de flesta av oss behöver äta mer av. ”Vi vill inspirera eleverna att smaka nya vegetariska rätter och att prata om fördelarna med att välja vegetariskt”, säger Anna Skogberg, verksamhetsutvecklare inom område måltid på grundskoleförvaltningen.

Den 30 september stod den vegetariska maten i fokus i Göteborgs grundskolor. Vegetariska världsdagen – en temadag som firas internationellt varje år – firades med pyntade matsalar, festlig stämning och god vegetarisk mat.

Bra för både kroppen och miljön

Måltidspersonalen i skolorna dukade också fram fakta om vegetarisk mat som eleverna kan prata om i klassrummen. En vanlig oro är att vegetarisk mat inte innehåller tillräckligt med protein.

– Det är sällan ett problem om man använder sig av proteinrika livsmedel som bönor, linser, frön, soja- och fullkornsprodukter. Vegetarisk mat kan också innehålla ägg och mejeriprodukter som har gott om protein, fortsätter Anna Skogberg.

Mycket av den vegetariska maten innehåller ofta livsmedel som har en lägre klimatpåverkan. Att välja vegetariskt kan därför vara bra för både kroppen och miljön.

Vegetarisk mat varje dag

Politikerna i Göteborgs Stad har beslutat om att grundskolan ska servera måltider som är bra för miljön och innehåller mycket grönsaker och baljväxter. Därför serverar skolköken i Göteborg en vegetarisk rätt varje dag. Två dagar i veckan är båda rätterna vegetariska.

Röstat på vegetariska maträtter. Åkeredsskolan i sydvästra Göteborg inspirerades av de allmänna valen i år. Där har eleverna fått rösta på olika maträtter med hjälp av valsedlar och valaffischer. Foto: Jazon Mattsson Skans, Åkeredsskolan.