Mattias Nilsen pris för bästa talare. Tre elever på Hvitfeldtska gymnasiet vann i helgen tävlingen som kan kallas skol-SM i debatt. Eleverna har nu chansen att få åka till VM i Thailand nästa sommar.

Mattias Nilsen, Sebastian Joosten och Dalmar Namazi läser det internationella programmet International Baccalaureate på Hvitfeldtska gymnasiet. Skolan har en aktiv debattförening som tagit hem priser i flera år.

– Vi har en stark förening som drivs av elever, berättar Dalmar Namazi som en förklaring till skolans dominans inom debatt de senaste åren.

Debatten är på engelska och man tävlar i lag. De tre killarna, 17-18 år gamla, Mattias, Sebastian och Dalmar tävlade mot lag från hela Sverige.

– Man får ett ämne och tävlar mot ett annat lag. Man går upp en och en från varje lag och får prata i åtta minuter. Det är sedan domare som avgör vem som vunnit, förklarar Dalmar.

I år var det Hvitfeldtska som stod som arrangörer av tävling. Det var 16 lag med sammanlagt 61 debattörer som deltog tillsammans med 31 domare. Eleverna från Hvitfeldtska tog sig till slut till final.

– Vi vann finalen med domarsiffrorna 7-0, berättar Dalmar Namazi.

Förutom individuella priser vann de även Jan Eliassonpokalen. Mattias Nilsen fick dessutom pris som hela tävlingens bäste talare. Om en månad väljs de fem bästa debattörerna från helgen tävling ut till representera Sverige i VM i Bangkok, Thailand nästa sommar.

– Om en månad ska vi tre åka till Singapore i en helt annat debattävling. Där får vi möta de bästa lagen i världen, berättar Dalmar Namazi.