"Det var jättekul även om det var svårt". Alessandro von Krogh Cassani och Thomas Musie som går tredje året på naturvetenskapliga programmet på International high school of the Gothenburg region, IHGR, och vann förstapris i kategorin engelska i International language competition.

International language competition är en nationell språktävling där elever från skolor runt om i Sverige tävlar i kategorierna spanska, svenska, engelska och tyska. Runt 33 000 elever deltog i kvalprovet för gymnasienivå, av dessa gick 24 elever från tolv olika skolor vidare till semifinalen.

Bäst i landet

Alessandro och Thomas tävlade i kategorin engelska och tog sig vidare från semifinal till riksfinalen i Malmö, där de vann första pris. Två elever från ISGR (International school of the Gothenburg region) tävlade i kategorin tyska och vann tredje pris i riksfinalen för grundskolenivå.

– Det var jättespännande att få vara med. Det var jättekul även om det var svårt och det var mycket press. Jag vill tacka min lärare i engelska för att ha hjälpt oss. Det har varit en fantastisk upplevelse och jag är stolt över att få representera min skola på nationell nivå och få vinna titeln som bäst i landet, säger Alessandro von Krogh Cassani.

Gymnasieskola med globalt perspektiv

IHGR är en internationell gymnasieskola med engelska som undervisningsspråk. Gymnasieskolan har fyra program: Naturvetenskapligt program, International baccalaureate program, samhällsvetenskapligt program med samhällsinriktning och samhällsvetenskapligt program med spetsutbildning där delar av undervisningen sker i samarbete med Göteborgs universitet och ger högskolepoäng.

– Vi har inte varit med i den här tävlingen tidigare. Det har inte blivit av för att vi har haft andra projekt. Vi är en ganska okänd skola eftersom vi är så små, så det är ju jättekul för oss att ha elever som går och vinner det här, säger Sepideh Ansari, lärare i engelska.

– Det var faktiskt eleverna själva som sa att de ville vara med och intresset kom från, i synnerhet, den här naturklassen.  Det är ett gäng jätteduktiga elever, de är ambitiösa, motiverade och modiga. Jag tror att många inte vågar tävla för man tror att det kommer gå dåligt, men de var orädda och tänkte ”vad har vi att förlora”, så all eloge till dem, säger Sepideh Ansari.