Odlingstips för hasch, bombtillverkning, våld och hårdporr är något av allt det som unga möts av på Internet. Omkring 200 föräldrar på Frölunda kulturhus fick på torsdagskvällen lära mer om den värld som för många ungdomar idag är vardag. Föreläsningen är en del i det drogförebyggande arbetet i Göteborgs västra stadsdelar.

– Det är fågelholkar överallt. De flesta föräldrar är naiva och okunniga om Internet. Men det är också alla andra, som lärare och polis, menar Anders Carlsson som på uppdrag av IOGT-NTO reser runt i Sverige och berättar vad de unga möts av på Internet.

Ljus och mörk sida

Han har de senaste tre åren berättat om nätet för 35.000 svenskar. Anders Carlsson, som arbetat som lärare i många år, menar att Internet är ett briljant pedagogiskt läromedel, men där finns också djävulska avgrunder.

Han berättar om webbsidor med bilder på djursex, beskrivningar på bästa sättet att begå självmord, försäljning av vapen och narkotika och recept på sprängdeg. Allt finns där bara några tangenttryckningar bort.

Påverkar ungdomarnas attityder

Anders Carlsson menar att barn och ungdomars attityder och värderingar påverkas av vad de ser på Internet. Det är inte vålds- och porrbilder i sig som är så uppseendeväckande utan den signal de ger och den attityd som de riskerar att skapa menar han.
5778.jpg
– Vi sitter på en attitydbomb idag om vi vuxna inte kliver in på arenan.

– Det finns ingen vuxen där ute på Internet att diskutera med. Det måste finnas en mamma och en pappa att prata med och som berättar vad som är rätt och fel.

Formar framtidens droganvändare

Webbplatser som precis balanserar på rätt sidan om lagen säljer till exempel produkter som läppbalsam med haschsmak och pastiller med cannabissmak. Syftet är inte så mycket att sälja som att ändra attityder menar Anders Carlsson.

– De försöker forma den framtida droganvändaren. De är mycket skickliga på metoder för detta.

Fler testar narkotika

Enligt Ulla Kungur som är samordnare för det alkohol- och drogförebyggande arbetet i Väster har antalet unga i Sverige som provat narkotika tredubblats sedan 90-talet.

– Det gäller att försöka stoppa den här utvecklingen, menar hon.

Lämnar sexualundervisningen till nätet

Anders Carlsson tar också exemplet med sex. Vi vuxna har redan skapat våra sexuella attityder och påverkas inte så mycket av vad vi ser på Internet. Men en tonåring har inte format några attityder.

– Vi föräldrar överlämnar gärna sexualundervisningen till andra. Nu överlämnar vi det till Internet.
10FC.jpg
I alla tider har det funnits människor som ägnat sig åt udda sexuella inriktningar och intressen. Det nya är att en tolvåring nu kan ta del av det menar Anders Carlsson.

Han berättar om att mannens könsorgan är passé. Idag handlar det om att föra in allt från grönsaker, knytnävar, verktyg och vägkoner i kvinnans könsorgan. Det finns miljontals bilder ute på nätet med de mest groteska saker. Samtidigt stegras hela tiden innehållet för att locka besökarna att återkomma. Det är en lönsam bransch. Många besökare innebär intresserade annonsörer och pengar att tjäna.

Omöjligt att kontrollera

Anders Carlsson tror att det globala nätverket Internet är omöjligt att kontrollera och censurera. Vem som helst kan idag lägga ut en egen hemsida med praktiskt taget vilket innehåll som helst. Dessutom är han övertygad om att det blir allt mer lättillgängligt. I framtiden kommer ungdomarna att surfa från sina mobiltelefoner.

Han är samtidigt positiv till Internet, inte minst i skolarbetet och lärandet.

– Det är en värld som öppnar sig. Detta är ett livsverktyg för våra barn.

Kritiskt tänkande behövs

Det allra viktigaste är inte att försöka kontrollera vad barnen och ungdomarna tar in från nätet anser han.

– Vi måste utbilda våra barn i det kritiska tänkandet för att värdera och kritiskt granska Internet. Det är det viktigaste de kan lära sig i skolan, säger Anders Carlsson.

– Vi måste ha en strategi hur vi möter det här.

Uppmanar föräldrarna att surfa

Anders Carlsson är mycket försiktig med att visa grova bilder från nätet. Det tycker han att var och en själva ska titta närmare på. Han uppmanar alla föräldrar att intressera sig för sina barns surfande och själva ge sig ut på Internet.

Och det var många föräldrar som definitivt skulle ge sig ut på nätet efter att ha varit med på Anders Carlsson Internetresa.

Bakom arrangemanget står Antidrogprojektet och Hälsoteket i Väster.