Eva Björklund, matematiklärare på Herrgårdsskolan.

Kombinerar matte och programmering. Eva Björklund, matematiklärare på Herrgårdsskolan i Sannegårdshamnen, belönas med 125 000 kronor för sitt arbete med att kombinera programmering och matematik i undervisningen. - Det känns fantastiskt att få priset. Och dessutom veta att ”här får du – gör nåt med pengarna”, förklarar en strålande glad Eva Björklund på tåget hem från prisutdelningen i Stockholm.

‒ Vi lever i en allt mer digitaliserad värld. Programmering ingår i läroplanen och vi använder oss av programmering för att lösa konkreta problem. Eller för att lära in matematik, fortsätter hon.

Det kan handla om att eleverna bygger en slumpgenerator i datorn. Generatorn ska ta fram slumpmässiga tal – på det sätt kombineras matematik och programmering. Eller eleverna kan programmera en fyrhörning, dra i den och se att vinkelsumman blir 360 grader. Det är också matematik.

‒ Målet är att kunna sprida erfarenheterna genom en bok, en hemsida eller på andra sätt få ut resultaten till andra lärare, förklarar Eva Björklund.

Och hon har fler järn i elden – i dagarna kommer en bok för mellanstadielärare som undervisar i matematik i år 4-6.

Priset delades ut på onsdagen under mässan Skolforum i Stockholm.