Gratis kondomer på stan, sex quiz, uppsatstävlingar och filmer. På fredagen är det World Contraception Day, en internationell kampanjdag för att minska könssjukdomar och tonårsgraviditeter. Tusentals gymnasieelever i Göteborg deltar i olika aktiviteter under dagen.

World Contraception Day arrangeras i år för andra gången, med TV-kändisen Kelly Osbourne som global ambassadör.

– Förra året deltog sex gymnasieskolor i Göteborg, i år är så gott som alla med, säger Gunilla Johansson, skolsköterska på Hvitfeldtska, där eleverna får kondomer, frukt och broschyrer vid två bord på skolan.

– Och så delar vi ut den lilla boken ”Sex quiz” med en massa frågor om sex och samlevnad, den är väldigt populär, säger Gunilla Johansson.

Hvitfeldtska visar också en film med tre läkare som informerar om preventivmedel och vad som händer om man får olika könssjukdomar.

Uppsatstävling och tipspromenad

– Filmen visar vi i korridoren, så detta är inget som stör undervisningen. En del svenskalärare har också nappat på att erbjuda eleverna att vara med i en uppsatstävling där eleverna kan vinna 3.000 kronor, berättar Gunilla Johansson.

Hvitfeldtska och flera andra skolor kommer också att ha en poängpromenad, med vinster som biobiljetter eller presentkort.

– Frågorna handlar om när man blir ”byxmyndig” i Sverige, vilket som är det vanligaste måttet på en penis som har stånd och hur länge spermier kan överleva i slidan, berättar Gunilla Johansson.

Här frågas också hur många hiv-smittade som upptäcks varje år i Sverige och vilket preventivmedel som är det enda som skyddar mot både graviditet och könssjukdomar.

Munkebäckselever delar ut 1.500 kondomer

Ett 40-tal elever från Munkebäcksgymnasiet kommer att genomföra ett eget event i centrala stan för att påminna om hur viktigt det är att använda kondom, både som skydd för könssjukdomar och oönskad graviditet. 1.500 kondomer kommer att delas ut vid Drottningtorget och Brunnsparken.

Eleverna, som läser Media, har valt temat ”Kom ihåg!” De tipsar om olika roliga sätt att komma ihåg att alltid ha en kondom tillgänglig, till exempel post-it-lappar på kroppen, tatuering på bröstet, shoppinglistor, snöre runt fingret, barnvagn med kondomer, anteckning på handflatan eller lapp på insidan av ytterdörren…