Smidigare övergång för alla som vill läsa vidare inom naturvetenskap och ökad kontakt mellan gymnasium och högskola. Det är tanken bakom Gymnasiecentrums verksamhet. Under onsdagen inviger centret sina nya lokaler på Chalmers Campus Johanneberg.

Gymnasiecentrum startade som ett pilotprojekt för ungefär två år sedan. Då deltog bara fem klasser. I dag medverkar åtta av Göteborgs gymnasieskolor och under ett läsår drygt 30 klasser.

Vill skapa en hållbar rekrytering

Eleverna får komma till Chalmers för att göra laborationer och delta i föreläsningar. Dessutom får de information av studievägledare som berättar mer om de olika utbildningarna. Samtidigt får gymnasie- och högskolelärarna möjlighet att lära känna varandra.

– Det handlar om att göra övergången mellan gymnasiet och högskolan så bra som möjligt för studenterna, och även om att skapa en hållbar rekrytering till naturvetenskapliga och tekniska utbildningar, säger Christina Larsson, koordinator på Gymnasiecentrum.

Nya upprustade lokaler

Under sina första två år har Gymnasiecentrum flyttat runt i olika lokaler. Sedan januari i år håller man till i upprustade lokaler på Chalmers Campus Johanneberg.

Den 28 mars är det officiell invigning av de nya lokalerna. Under dagen ges guidade turer på olika teman, som till exempel Göteborgs arkitekturhistoria och strålning från mobilmaster.

– Vi kommer att visa upp verksamheten och under en invigningsceremoni på eftermiddagen knyta band lite symboliskt, i stället för att klippa dem, berättar Christina Larsson.

Initiativtagare till Gymnasiecentrum är Göteborgs Stad Utbildningsförvaltningen och Chalmers. Även Göteborgs universitet ingår i samarbetet.