En friluftsskola i Dals Ed och en "kärnkraftsskola" i Forsmark är två av nyheterna på Gymnasiedagarna i Göteborg som öppnar på onsdagen. Förhandsintresset är rekordstort för mässan som förra året lockade 16.000 besökare.

Gymnasiedagarna på Svenska Mässan arrangeras i år för sjätte gången, 19 – 21 oktober. Det är den stora chansen för villrådiga nioendeklassare och deras föräldrar att på ett och samma ställe få information och överblick över gymnasieskolorna i regionen – och en del andra som har riksintag.

Stora årskullar ger stor publik

En sådan är Utsikten i Dals Ed, en gymnasieskola som rekryterar elever från hela landet till sina program inom turism, natur- och friluftsliv. En annan nyhet är Forsmarks skola, ett naturvetenskapligt gymnasium där eleverna kan profilera sig mot bland annat data och energi. Skolan ägs av Forsmarks Kraftgrupp AB, som även driver Forsmarks kärnkraftverk.

I år finns 67 utställare på mässgolvet, de allra flesta gymnasieskolor som vill locka elever, men också högskolor, universitet och branschorganisationer. I centrum finns Vägledartorget där elever och föräldrar kan få råd och tips.

Förra året slog Gymnasiedagarna rekord med 16.000 besökare. Då var 11.000 föranmälda mot 13.000 i år, de flesta skolklasser med lärare. Så det ser ut att bli rekord i år igen.

– Det beror dels på att Gymnasiedagarna har blivit väletablerade, men också på att de här årskullarna blir allt större, säger projektledare Harald Haggärde.

Han ser gärna att skolor och klasser föranmäler sig, eftersom det kan bli kaos om tusentals elever och lärare skulle komma samtidigt.

”Friskolevågen har ebbat ut”

– Fast det finns en nackdel med den styrningen. Vi vill i första hand vända oss till den enskilde eleven. Om man kommer med hela klassen, kan det bli att man gömmer sig i gruppen och ”följer med strömmen”, säger Harald Haggärde.

Fördelningen mellan kommunala gymnasier och friskolor är densamma som de senaste åren, ungefär hälften vardera.

– Man kan nog säga att friskolevågen ebbat ut. Numera tillkommer inte nya varje år. De som är nya för oss i år har funnits ett tag, men har nu upptäckt den här möjligheten att markandsföra sig, säger Harald Haggärde.

Han har noterat att allt fler föräldrar kommer till Gymnasiedagarna.

– Jag tror inte att man bestämmer sig för skola eller utbildning efter ett besök hos oss, men det ger en introduktion i valprocessen och en bra överblick.

Öppettider för Gymnasiedagarna på Svenska Mässan :
Onsdag 19 okt: kl 09.00-20.00
Torsdag 20 okt: kl 08.30-20.00
Fredag 21 okt: kl 08.30-14.00

Inträde för elever är 10 kr vid förköp via skolan, annars 30 kr. Föräldrar går in gratis i sällskap med sitt barn, annars 30 kr.