”100 extra portioner är inget problem” I mitten av mars stängde Göteborgs gymnasieskolor på grund av covid-19-pandemin och undervisningen gick över till distans. Sen dess har också gymnasiernas skolkök varit stängda. Istället kan nu de 13 000 gymnasieelever som är folkbokförda i Göteborg hämta lunch i 34 grundskolors kök.

— Att laga ett hundratal extra portioner till våra gymnasieelever är inget problem, säger Christoffer Bergman, köksmästare på Karls Johansskolans skolmatsal. Vanliga dagar lagar Christoffer och hans kolleger cirka 700 portioner till hungriga skolelever och medarbetare.

Hämtar på lastbryggan
För en del elever är lunchen i skolan dagens huvudmål. Därför är det en viktig social insats att se till så att gymnasieelever får äta under dagen. Politikerna i kommunfullmäktige har därför fattat beslut att 36 skolkök i grundskolan ska hjälpa till.

Klockan är tio och de första gymnasieeleverna hämtar sina matportioner på skolkökets lastbrygga.

Sara som går på Polhemsgymnasiet visar sitt busskort – ”biljetten” för att få mat – för Christoffer.

— Det är en jättebra ordning tycker hon.

Har sett positiv utveckling av maten
— Vi har 90 anmälda gymnasieelever. I går kom 34 för att hämta. Därför kan de välja mellan dagens Chicken Masala med ris eller gårdagens lasagne, säger Christoffer med ett leende.

Han har arbetat i olika skolkök i staden i flera år och är glad över den positiva utvecklingen han ser.

— I dag lagar vi samma mat i skolmatsalarna som vi skulle göra på en lunchrestaurang, säger han.