”Besök gärna flera skolor” Det är mycket lättare att välja gymnasieskola och gymnasieprogram om man kan besöka de skolor man är intresserad av. Förra året var det svårt på grund av pandemin, men i år kan stadens gymnasieskolor återigen hålla öppet hus för blivande elever och deras vårdnadshavare utifrån de allmänna råd som gäller.

Lördagen den 13 november hade åtta gymnasieskolor öppet hus och besökarna var många.

– Vi hade ungefär 2000 besökare, nästan lika många ungdomar som innan pandemin, berättar Ingela Linzie Gudmundson, rektor på Polhemsgymnasiet. Det är helt naturligt att ungdomarna vill se och känna in skolan på riktigt innan de bestämmer sig, även om många redan besökt vår monter på Gymnasiedagarna eller besökt vår hemsida och sociala medier.

Att kunna besöka en skola digitalt har också sina fördelar, tex om man bor långt bort, är sjuk eller har ont om tid just då. Därför erbjuder stadens gymnasieskolor både fysiska och digitala öppna hus.

Prova grävmaskinssimulator på Bräckegymnasiet

En annan kombination av fysiskt och digitalt är den grävmaskinssimulator som besökarna fick prova på Bräckegymnasiet. Att köra grävmaskin nästan som i verkligheten blir ett sätt att öka förståelsen för vad man lär sig på utbildningen, men betydligt behändigare, säkrare och mindre utrymmeskrävande än att låta besökarna köra en riktig grävmaskin.

Den 1 februari 2022 är sista dagen för att ansöka till gymnasiet. Fram till dess finns det gott om öppna hus att gå på.

– Det är bra att besöka ett par olika skolor, tipsar Ingela om. Man ska ju ha ett första-, andra- och tredjehandsalternativ när man väljer till gymnasiet. Man behöver inte anmäla sig till öppet hus, men om man skickar en intresseanmälan till skolan så får man en påminnelse.