På Göteborgs gymnasieskolor finns sedan länge ett framgångsrikt samarbete mellan skolor och företag. Det är vad man vill visa upp när femton europeiska experter inom yrkesutbildning gör ett fyra dagar långt studiebesök i Göteborg den 17-20 september.

För första gången står Göteborgs Stad värd för ett studiebesök inom ramen för Cedefop, ett studiebesöksprogram med fokus på yrkesutbildning inom EU:s program för livslång lärande.

Studiebesöket görs av en grupp på 15 personer från tio olika europeiska länder, som till exempel Ungern, Italien och Tyskland.

− Gruppen består av olika experter och beslutsfattare inom yrkesutbildningsområdet. De kommer från bland annat förvaltningar, handelskammare, regionkontor och företag, säger Ann-Marie Losenborg på Göteborgs Stads utbildningsförvaltning.

Besöker både skolor och företag

På de europeiska gästernas program står besök på flera av stadens gymnasieskolor och vuxenutbildning. Temat för vistelsen är samarbete mellan skola och företag, något som är väl utvecklat i Göteborg.

− De kommer att få träffa skolledning, lärare och även representanter för olika företag som kan berätta om varför samarbete är viktigt. Sedan får de även besöka företagen och de elever som är ute på praktik, säger Ann-Marie Losenborg.

Två besök under hösten

Senare i höst kommer ytterligare ett studiebesök från Cedefop till Göteborg. Då väntas ungefär lika många gäster och temat är studie- och karriärvägledning.

Initiativtagare till de båda besöken är Internationella programkontoret, den myndighet i Sverige som har hand om EU:s utbildningsprogram.