Färre väljer att läsa upp sina gymnasiebetyg genom att göra en prövning. Förra året satte Prövningsenheten i Göteborgs Stad 1.857 betyg vilket är 341 färre än 2006. Anledningen är den gynnsamma arbetsmarknaden – fler ungdomar får jobb.

Alla som slutat gymnasiet har rätt att läsa upp sina betyg, antingen genom att göra särskilda prövningar eller läsa om kurser på den kommunala vuxenutbildningen.

Vill höja till MVG

I Göteborg tar Komvux bara emot elever som fått icke godkänt, övriga hänvisas till prövning.
Sedan ett par år tillbaka ansvarar Prövningsenheten för de särskilda prövningarna. Det är främst personer mellan 20 och 25 år som vänder sig dit för att läsa upp sina betyg i ett eller flera ämnen.

– De flesta har redan godkända betyg. Men istället för ett G eller VG så vill de ha MVG för att höja sin konkurrenskraft när de ska söka till universitetet, säger Ann-Charlotte Havner Palmér, rektor på Prövningsenheten.

En mindre andel har fått icke godkänt på gymnasiet, eftersom de flesta av dem istället väljer att läsa på Komvux.

Prövning sista chansen för en del

– Det är först om de inte slutför sina studier på Komvux som de hamnar hos oss. Vi är deras ”sista chans”, det går inte att läsa om kurser på vuxenutbildningen, säger Ann-Charlotte Havner Palmér.

2007 minskade antalet prövningar – Prövningsenheten satte 1.857 betyg jämfört med 2198 året innan. Även anmälningarna för att göra prövningar minskade, från 6.109 till 4.220.

– Det beror sannolikt på den gynnsamma arbetsmarknaden. De ungdomar som vill få jobb efter gymnasiet får det, säger Charlotte Havner Palmér.