IFK Göteborgs sportchef Håkan Mild tar fotbollsturneringen Studium cup under sina vingars beskydd. Den 19 maj inviger han turneringen som i år spelas för tredje gången. Det handlar om att föra samman människor med olika bakgrund och kultur. Med andra ord integrationsfotboll.

– Jag tycker det är fascinerande när människor engagerar sig och driver saker trots att man kanske inte alltid har det så väl förspänt. Det vill jag stötta. Dessutom spelar fotboll en stor och viktig roll för att förena människor, säger Håkan Mild.

Åtta skolor deltar

Det är Studiums elevkår som ligger bakom turneringen som avgörs på Karl Johans plan i Majorna.

98E_6.jpg
För drygt två år sen tog Kelvin Banye Kainebi, nu elevkårsstyrelsens ordförande, initiativet till cupen. Själv flyttade han till Sverige år 2006 och började läsa svenska för invandrare, sfi. Planen är att bli fritidsledare och snart är han klar med sina studier på Studiums barn- och fritidsprogram.

Åtta skolor inom vuxenutbildningen i Göteborg deltar. Alla gillar idén bakom cupen. Fotboll är kul och ett bra sätt att föra samman människor från olika delar av Göteborg, olika länder, bakgrund och kultur.

”Färg och bakgrund betyder ingenting”

– Fotboll är för alla. Din färg och din bakgrund betyder ingenting när man tycker om fotboll. Det viktigaste med fotbollsturneringen är att samlas, träffas, lära känna varandra och ha kul, säger Kelvin.

Studiums ledning stöttar aktivt turneringen.

– Det elevkåren gör är lysande. De är riktiga injektionssprutor i det integrationsarbete som Göteborg så väl behöver, säger Rosa Holmberg, rektor på Studium inom utbildningsförvaltningen.

I år införs ytterligare ett pris; Bästa Mixade Lag. Detta för att uppmuntra lagen att spela med både män och kvinnor. De deltagande lagen kommer från Studium, Lernia, ABF, Academedia, Competens, Folkuniversitetet, Sveas och Vuxenskolan.

3A76.jpg