…förskoleklasslärare i Västra Frölunda. Du har tillsammans med din kollega Birgit Allard fått Ulla-Britta Bruuns stipendium på 30 000 kronor för ert arbete med sexåringars lustfyllda lärande. Hur känns det?

– Det är fantastiskt roligt. Vi känner oss både stolta och hedrade. Birgit Allard har jobbat med detta i 25 års tid, så det är som ett erkännande.

Hur jobbar ni med barnen?
– Vi möter dem i lekfulla sammanhang där de har sina intressen. Många andra förskoleklasser jobbar mer utifrån arbetspass, där man kanske lär in en bokstav i taget till exempel. Vi lyfter istället in det när vi ser att de har användning av bokstäverna, i ett sammanhang som de brinner för. De kan till exempel ha med en Pokemon-pärm och skriva om vad de samlar på för bilder. Eller så kan de skrivna egna små böcker om artisterna som är med i Idol. Då är de motiverade, och då blir det lustfyllt.

Vad roligt det låter!
– Det är jätteroligt. Vi har barn där det riktigt glittrar i ögonen på dem. Det blir en väldigt lustfylld stämning och det gör att barnen trivs med varandra.

Vad ska ni använda pengarna till?
– För att skriva färdigt en bok vi håller på med, som ska handla om sexåringars lustfyllda och meningsfulla lärande. Min kollega Birgit har gått i pension men jag behöver ta lite tjänstledigt, så det ska användas till det

1D5A_2.jpg

Annika Andersson, längst t h, med kollegan Birgit Allard i mitten och lärarförbundets andra vice ordförande Inger Maurin.