… kultursamordnare i Västra Göteborg. På torsdag 19 december ställer sig ett gäng åttondeklassare från Önneredsskolan på scen och spelar musikalen ”Best of times”. Hur kommer det sig?

− Det är ett skapande skola-projekt. Tillsammans med danspedagogen Victor Henriksson har 16 elever från Önneredsskolans åttor jobbat fram en egen musikal utifrån gamla musikaler. De har själva valt låtar från olika årtionden, från 1900-talets början och fram till i dag.

Varför ska man göra musikal på skoltid?
− Genom de olika estetiska språken, som dans, sång och musik, får man lust att lära sig mer om till exempel historia. Om vi får in mer av de estetiska läroprocesserna i skolan kommer kunskaperna automatiskt. Ungefär som när man har sett en bra film och samtidigt lärt sig massor.

Vad har eleverna på Önneredsskolan lärt sig?
− Historia när de har tagit reda på vad som hände de olika årtiondena och engelska språket har de fått på köpet. Plus en rad andra saker. Det visar vad mycket ett så här litet projekt ändå kan göra. Victor har bara varit där en dubbeltimme i veckan sedan september.

Är det här ett sätt att höja de sjunkande studieresultaten i svenska skolan?
− Ja! Det är jag helt övertygad om.

Vem får komma och titta?
− Alla, ju fler som kommer desto roligare. Det är helt kostnadsfritt. De gör en föreställning för elever på skolan, men på torsdagskvällen den 19 december spelar de för allmänheten klockan 18.00 på Frölunda kulturhus.

29BA.jpg

Åttorna på Önneredsskolan som uppträder på Frölunda Kulturhus på torsdag. Foto: Victor Henriksson