…elev i klass 9c på Tynneredsskolan. Du och tre andra elever håller på att göra en film tillsammans med filmpedagogen Joachim Stillbäck. Vad handlar den om?
– Det är en dokumentär om Tynneredsskolan. Det finns så många rykten om skolan, mest negativa, och vi ville få fram sanningen.
Hur går ni till väga?
– Vi gör intervjuer med tidigare elever och några rektorer som antingen jobbar eller har jobbat på skolan. Vi har också intervjuat kamratstödjare. På så sätt får vi med både det historiska perspektivet och hur det är på skolan idag. Men filmen har också fiktiva inslag – vi spelar fyra stereotypa tonårstjejer med sinsemellan väldigt olika bakgrund. De känner inte varandra, men sätts ihop till en grupp som ska göra ett skolarbete om Tynneredsskolan. Under filmens gång utvecklas deras vänskap.
Vilken bild av Tynneredsskolan har växt fram?
– Alla elever berättar att de känner sig respekterade, att det är okej att vara den man är. Det tror jag stämmer, respekt är nog ett bra ord.
En av de tidigare eleverna ni intervjuat är musikern och artisten Stefan Andersson. Vad tyckte han om Tynneredsskolan?
– Han gick på skolan under 80-talet och trivdes jättebra. Det musikaliska intresset fanns redan då och skolan gav honom möjligheter att utveckla den sidan. Han uppträdde i skolans aula, det var en av de första scener han spelade på.
Varför tror du just Tynneredsskolan har drabbats av rykten?
– Jag tror det beror på namnet, många associerar till området Tynnered. Det har hänt mycket i Tynnered och då tror folk att det är likadant på skolan. Men jag har gått på skolan i tre och ett halvt år och aldrig varit med om något allvarligt bråk. De våldsamma händelserna har varken skett på skolan eller på skoltid. Tynnered är ganska stort och jag har alltid känt mig trygg när jag går hem.
När blir det premiär för filmen som visar den sanna bilden av Tynneredsskolan?
– Vi har en del intervjuer kvar, sedan ska vi börja jobba med klippning och ljudläggning. Tanken är att filmen ska få premiär senare i vår.