... integrationsvägledare på Hjällboskolan. Vad var det ni invigde i skolans fritidslokal i tisdags?

– En massa muralmålningar som skolans elever fått skapa nere i fritidslokalen, totalt 42 stycken! De har verkligen jobbat jättehårt sedan i påskas och det har blivit hur bra som helst.

Hur många har varit med och målat?
– Hjällboskolan har 300 elever, ungefär 100 av dem har varit med, en del mest på slutet.

– Vi lade fokus på årskurs 6, 7 och 8, alltså de som har något år kvar på skolan. Vi frågade runt i klasserna och de som var intresserade fick vara med och måla och skapa under några lektionspass.

Varför gjorde ni detta?
– Lokalen fungerar som rastlokal för våra elever. Men den har inte renoverats eller gjorts om på många år, så den var väldigt sliten, vilket gjorde att eleverna inte alltid respekterade och vårdade sakerna som fanns där.

– Vi ville att de skulle få nytt och fint och att de själva skulle få vara med och bestämma hur deras rum ska se ut, att inte bara personal och vuxna får göra det.

Fick eleverna välja motiv själva?
– Ja, utifrån två teman som vi i personalen lade fram: Förebilder och Framtidsvisioner. Vi avgränsade det alltså lite och sedan har konstnären Benny Cruz, som lett arbetet, sagt nej till vissa bilder som varit för känsliga.

Så vilka bilder blev det till slut?
– En hel del idrott, mest boxning och fotboll. Många här älskar fotboll och har målat Neymar, Messi och Ronaldo. Några har målat Disneyfigurer och andra tecknade figurer, andra har valt blommor.

– Här finns också porträtt på Marilyn Monroe, Will Smith, Jason Statham och Paul Walker. En annan målning förespråkar anti-rasism. Den skildrar en mörkhyad och en ljushyad person som tar varandra i hand.

Vad gjorde ni vid invigningen?
– Klasserna kom ner en efter en, 20 minuter vardera. Jag förklarade syftet och elever som varit med och målat fick visa och berätta varför de valt just det motivet.

– Sen gick alla runt och tittade. Och så samlades vi igen och pratade om hur vi ska få målningarna att förbli orörda, att inte förstöras. Alltså ansvarstagande och respekt, att alla ska ta hand om bilderna.

– Målningarna blir ju en del av skolans historia. I framtiden kan småsyskon som kommer till skolan kunna säga med stolthet: ”Det där har min syster målat!”

Så alla är glada och nöjda?
– I början var eleverna oroliga för att vi skulle bryta en tradition här på skolan; att de avgående niorna skriver sina namn på en vägg i fritidslokalen.

– Nu var vi ju tvungna att måla över namnen, men innan dess fotograferade vi alla namn och kommer att visa dem på något sätt även i framtiden.

– Och traditionen att niorna skriver sina namn ska fortsätta, nu i mer organiserad form, på en vägg som vi kallar Wall of Fame.

2578.jpg

Foto: Benny Cruz