Skolkökschef på Lindåsskolan i Billdal och medlem i svenska skolkockslandslaget. Grattis till silvret i Culinary olympics i Erfurt i Tyskland!

– Tack så mycket! Det var väldigt roligt. Vi är fem skolkökschefer från olika delar av Sverige som lärt känna varandra, vi har samma matfilosofi och bestämde oss för att tävla ihop. Vi har tränat sammanlagt sju dagar tillsammans, på varandras skolor. Det är kanske inte så vanligt att man tävlar i OS med så lite gemensam träning, men som tur var gjorde vi vår bästa insats tillsammans just under tävlingen.

Vilken är er matfilosofi?
– ”Inget är omöjligt, det tar bara längre tid”. Vi vill servera hemlagad mat i skolorna och med planering och fantasi går det utmärkt. Vi har restaurangbakgrund allihopa och har lärt oss vikten av planering. Man kan inte komma oförberedd på morgonen till en restaurang eller ett skolkök och tro att man kan servera hundratals gäster. Den kålpudding som vi serverar här på Lindåsskolan har vi förberett i tre dagar!

Vilken är din bakgrund?
– Jag kommer från Norge och där har man inga skolkök som här i Sverige. Men jag utbildade mig till kock i fyra år, har jobbat på båt i marinen, på sjukhus och på restaurang i Oslo. Jag har också jobbat i en delikatessbutik, där lärde jag mig mycket om service. I maj 2007 började jag här på Lindåsskolan och i augusti samma år var vårt nya kök klart, utformat precis så som jag vill ha det.

Hur uppstod ditt brinnande intresse för skolmat?
– Det tog ordentlig fart i samband med att jag träffade de andra i nuvarande skolkockslandslaget första gången, under Stora Måltidsdagen för drygt två år sedan när vi på Lindåsskolan vann kategorin Bästa stora skolkök. Sedan dess är det verkligen så att man triggar sig själv och varandra, frågar sig ”Hur bra kan man göra skolmaten, med så begränsade resurser? Vad kan man få ut av 9,50 kronor per portion och dag?”. Sedan dess tänker jag bara på mat, jag drömmer om mat.

Så, vad kan man få ut av 9,50 kronor per portion och dag?
– Massor. Varje dag serverar vi till exempel, utöver två huvudrätter, en soppa som oftast är gjord på grönsaker som blivit över från dagen innan. Igår serverade vi vår väldigt populära potatissoppa som uppemot hundra elever valde att äta, och då sparar man in mycket pengar som istället kan satsas på de andra rätterna. Man pratar ju ofta om hur hemskt det är med all mat som slängs, men i skolans värld slängs det i regel mer mat inne i köket än från barnens tallrikar, helt i onödan.

Så moderna barn gillar potatissoppa?
– Det finns så enormt många myter om att barn inte gillar fisk, inte vegetariskt, inte grönsaker, inte stark mat, inte för många ingredienser … När man hör barn säga ”Lamm smakar kofta” vet man ju att det är en vuxens ord, barn vet inte ens vad en kofta är! Samma med strömming, som sägs vara så full av ben. Häromdagen serverade vi 25 kilo strömming och allt gick åt! Kallar vi den vegetariska lasagnen ”Sweciliansk lasagne” så märker inte en enda elev att det inte är kött i den utan alla tycker bara den är jättegod.

Har du blivit firad på skolan efter framgången i OS?
– Oja, barnen mötte mig med blommor, medaljer och norska flaggor och allt!