…smart femteklassare i Vättnedalsskolan i Tynnered. Hur känns det att vara med i tvprogrammet Smartare än en femteklassare i SVT?

– Det känns jätteroligt och som en fantastisk upplevelse, för jag har aldrig varit med i något tv-program tidigare! Jag tycker att hela programmet är roligt, för det handlar ju om utbildning, och vi barn får rädda de vuxna när det är något de inte kan.

Hur kommer det sig att du är med?
– De som gör programmet mailade till vår rektor om det fanns några elever på vår skola som skulle vilja vara med, och då frågade hon vår fröken och hon frågade oss elever. Jag sa ju ”Ja!”, såklart! Sedan var vi fem i min klass, 5A, som fick göra olika kunskapstester, liksom barn från andra skolor i landet. Efter första testet var vi 300 barn kvar, efter andra var vi 30 kvar, och vi fick sedan göra andra sorters prov, som att prata inför kamera och så.

Vad tänkte du när du till slut blev uttagen?
– Jag var ute och spelade fotboll på rasten när det plötsligt kom två kompisar springande och sa att de som gör programmet hade ringt till rektorn och sagt att jag kom med! Jag blev chockad och häpen och jätteglad och ringde till mamma, som också blev jätteglad!

Hur förberedde du dig inför inspelningarna?
– Jag har pluggat jättemycket, för jag älskar läxor och skolan. Det finns inget ämne som jag inte gillar utan alla är favoritämnen, men kanske allra mest matematik.

Nu har ni snart spelat in alla programmen. Hur har det gått?
– Jättebra, jag har svarat rätt på alla frågorna hittills. Jag trodde innan att jag skulle vara nervös, men det var jag inte alls utan bara gick in och körde! Programledaren är jättesnäll och rolig i verkligheten också, han peppar oss innan vi börjar och ger oss väldigt bra självförtroende.

Vad vill du jobba med när du blir vuxen?
– Jag vill läsa till läkare, precis som min syster. Helst vill jag bli hjärnkirurg och hjälpa alla som har hjärntumörer.

Lycka till!
– Tack så mycket!

Nya omgången av Smartare än en femteklassare börjar sändas i mars i år.