…kulturpedagog och chefredaktör för Made in Backa. Tidningen Made in Backa har fått Västra Götalandsregionens människorättstipendium, hur känns det?

– Det känns väldigt bra med tanke på hur hårt vi har jobbat för att ge en röst till barn och ungdomar som lever i utanförskap och inte har samma förutsättningar som alla andra.

Varför tror du att ni fick priset?
– Made in Backa är ett läsfrämjande projekt som motverkar utanförskap och minskar klyftor. Över tusen barn och ungdomar har fått möjlighet att utveckla sig i sitt språk genom att leverera egna levande historier. De har också fått kunskaper om sina rättigheter och skyldigheter och om hur samhället fungerar.

Vad kommer ni göra med de 33 500 kronorna?
– Det ska gå till något som gynnar barnen och ungdomarna. Det har kommit flera förslag – om att resa till ett annat land och om att gå på Liseberg bland annat. Vi får se hur det blir.

Har Made in Backa fått efterföljare?
– Förutom Made in Tuve och Made in Kärra har många som jobbar på kultur och fritid eller skolor blivit inspirerade och startat liknande projekt. Sist var det en pedagog från Linköping som kontaktade mig och ville ha ett ex av Made in Backa innan de startade en skoltidning där.

När kommer nästa nummer?
– Innan skolavslutningen kommer nya nummer av Made in Backa, Made in Tuve och förhoppningsvis även Made in Kärra. Temat är demokrati.