… elev på Ester Mosessons gymnasium. Du läser andra året på restauranglinjen. Vad händer på fritidsgården 1200 Kvadrat i Frölunda på torsdag 7 januari?

– Jag är med och ordnar en festival om ungdomsutbyten inom EU:s stora ungdomsprogram Erasmus Plus. Vi är 14 ungdomar från Västra Göteborg och Angered som har varit med.

Vad ska ni visa?
– En fotoutställning, konst, kortfilmer, en liten teaterföreställning och annat som handlar om sånt vi har lärt oss på temat tolerans och hälsa. Och dagen efter, fredag 8 januari, har vi en likadan festival på Kulturatom i Angered.

Vilka länder har ni haft utbyte med?
– Vi var på Island och på Gran Canaria i Spanien förra vintern, en vecka på varje ställe. Då jobbade vi rätt intensivt med temat. Vi pratade och jobbade i olika workshops med psykisk och fysisk hälsa men också med flyktingkrisen, hbtq-personer, självkänsla och mycket annat.

Ska inte ungdomarna från Spanien och Island komma till Sverige?
– Jovisst, de kommer vara här den 3 till 10 januari. Så blir det avslutning och vi ska ha olika aktiviteter runt om i Göteborg. Allt kommer att handla om hälsa och tolerans. Det blir besök på museer och seminarier, men jag vet inte exakt, för jag är inte med i den grupp som ordnar programmet.

Hur många kommer hit?
– Det är 16 deltagare från varje land, 14 ungdomar och två ledare, så vi är 48 personer totalt.

Hur får man chans att vara med på detta?
– Jag kom i kontakt med det via skolan, när jag fick åka iväg på kulturdagar och kom i kontakt med Tina Rydnell, som samordnar internationella ungdomsprojekt i Västra Göteborg.

– Så jag fick in en fot den vägen. Men det borde finnas mer information om detta, det är bland annat därför vi gör de här festivalerna, för att fler ska få veta att man kan få åka på utbyten inom Erasmus Plus. Det är nog många som inte känner till det.

Har utbytet gett dig många nya vänner?
– Ja, verkligen. Det är väldigt intensivt. När man bor så nära varandra får man en väldigt tajt relation snabbt, man blir som en liten familj.

Vilket är ditt bästa minne?
– Under veckan på Island var det en kvinna som pratade om självkänsla. Hon berättade hur blyg hon hade varit som ung, men hur hade kommit över det, hon hade lärt sig att komma ut ur sitt skal. Det var väldigt häftigt att se hur hon som hade varit så rädd och osäker kunde stå och prata fritt inför oss och vara helt självsäker. Det är nog det jag kommer ihåg bäst.