… elev på Schillerska gymnasiet. Du och din skolkompis Rachel Lejderman tävlade i Språkolympiadens regionfinal i fredags 11 mars. Vad är Språkolympiaden för något?

– Det är en tävling mellan skolor i moderna språk och modersmål. Tanken är att utmana fler att läsa moderna språk i skolan.

Hur tävlar man i språk?
– Varje skola i regionen valde ut två representanter för varje språk och jag och Rachel valdes ut från Schillerska för att tävla i spanska. Alla deltagare samlades på Hvitfeldska. Där fick vi sitta två och två framför datorer för att göra ett prov. Frågorna handlade om både kultur och språk.

Hur gick det för er?
– Bra! Provet var lättare än vi hade förväntat oss och vi gick vidare till finalen. Så vi ska åka till Malmö med en lärare den 8 april och tävla framför publik. Det blir nog svårare, så det känner jag mig lite nervös för.

Kan du några andra språk?
– Ja. Jag har polska som modersmål och så talar jag engelska, svenska, tyska och lite portugisiska. Jag har alltid tyckt att det är intressant med språk. Man lär sig hela system av att tänka, och det är annorlunda att prata med andra personer på deras eget språk än på engelska. Sedan gillar jag själva processen med att lära sig språk. Det är svårt, men man blir glad när man når framgång.