… utvecklingsansvarig på kommunala gymnasiet IHGR. Du blev nyligen invald som enda lärarrepresentant i styrelsen för European Youth Parliament, EYP och har ju just kommit hem från ditt första styrelsemöte i Berlin. Hur var det?
– Det var en jättehäftig upplevelse för mig. Man kommer så lätt in i den där rollen, elever och lärare, att man är så duktig och kan allt. Men i det här fallet fick jag verkligen vara på tå, för de är otroligt smarta och kompetenta människor som sitter med i det här, ungdomsparlamentarikerna. Det här är våra framtida ledare, det tror jag att jag kan säga. Sitter man med i ett sånt sällskap får man inte sitta och slöa till. Så det är en lite personlig utmaning för mig också.
Hur gick det till när du blev invald?
– Det undrar jag nästan också. Styrelsen har sex ledamöter, fem poster är för ungdomsparlamentariker och en är vikt för en representant från skolan. Folk föreslog att jag skulle ställa upp. Jag blev väldigt smickrad men hade jag trodde först inte jag hade någon chans att vinna. Vi kandidater fick skriva ett litet manifest, göra en kampanjvideo som lades ut. Och så fick vi svara på frågor från ungdomsparlamentarikerna. Och i slutändan fick jag en hel del röster. Så nu sitter jag på ett år och tre månader.
Vad gjorde ni på första mötet?
– Först fick vi ju lära känna varandra. Men sedan var det ett oerhört strukturerat agendastyrt möte. Styrelsens uppgift är att syssla med strategiska frågor och skapa och se över policyer.
Vad kommer det innebära för Göteborg att du sitter med i EYP:s styrelse?
– Det jag hoppas är att väcka intresse för en helt fantastisk organisation. För tre år sedan visste jag inte vad det var. Vi blev övertalade av en före detta elev som sa att det här var som klippt och skuret för oss. Vi hängde på och fastnade verkligen för det här. Det som jag hoppas är att alla gymnasieskolor i Göteborg ska haka på.
Vad får skolorna ut av att vara med?
– De elever som får möjlighet att vara med … jag har under mina 13 år i skolvärlden aldrig sett något i närheten av den personlighetsutveckling som sker med dem. De växer så otroligt och kommer tillbaka till sin skola lite som ambassadörer, som förebilder. Jag skulle säga att det kan lyfta hela skolverksamheten. Blir då även samhällskunskapslärarna och andra involverade, så får de ett mycket påtagligt sätt att omsätta klassrumskunskapen på ett praktiskt sätt. Ungdomsparlamentet har faktiskt en monter på Gymnasiedagarna 7-9 oktober. Jag rekommenderar alla Göteborgs gymnasieskolor att besöka dem!