måltidschef i Lundby. Grattis till silvret i branschtidningen Restaurangvärldens prestigefyllda utmärkelse Årets Kostprofil 2012!

– Tack så mycket! Det är kul att skol- och äldrevårdsmaten lyfts fram och får uppmärksamhet. Jag är måltidschef i Lundby men arbetar även med kommunikationen kring den ”offentliga maten” för hela Göteborg, och det var just för arbetet med att lyfta fram frågan om skolmaten och seniormåltiderna i offentligheten som jag blev nominerad.

Varför är det viktigt?
– För att då känner alla som är inblandade sig delaktiga och att deras arbete är betydelsefullt. Vi har otroligt duktiga kockar och medarbetare och det är viktigt att deras engagemang tas tillvara och att man utvecklar samarbetet mellan kockar, politiker, elever och de äldre.

Hur får man eleverna att engagera sig i skolmaten?
– Matråd har ju funnits länge på de flesta skolor, men det gäller också att verkligen ta elevernas idéer om alltifrån smaker till inredning på allvar och göra något av dem. När Bjurslättsskolan skulle få ny skolmatsal förra året var det elevernas önskemål kring namn, innehåll och färger som fick råda och sedan dess har deras engagemang bara fortsatt.

Skiljer sig maten åt mellan skolorna och äldreomsorgen?
– Ja, lite. Göteborgs Stad har en ambition att gå mer mot vegetarisk, klimatsmart mat, men det är lite svårare inom äldreomsorgen eftersom de äldre är så vana vid att äta kött. Men det är samma sak där – engagerar man dem som ska äta maten även i hur miljön runtomkring utformas så blir de mer villiga att testa det nya som våra kreativa kockar kan erbjuda.

Vad ska du hitta på nu, för att vinna guld i tävlingen Årets Kostprofil nästa år?
– Ja, någonting måste jag ju hitta på! Vi har roliga saker framför oss, bland annat kring inomhus-EM i friidrott i februari och mars nästa år, då bland andra Carolina Klüft, som är FN-förbundets ambassadör för skolmatsfrågor, kommer att vara engagerad. Vi får se vad det blir!