…specialpedagog på Angeredsgymnasiet. Du har utnämnts till Årets Eldsjäl av Emerichfonden, för att du enligt juryn utfört ett ”långvarigt och uthålligt arbete med att stötta ungdomar med särskilda behov till att klara sina studier” och ”för en ständig kamp för medmänsklighet och omtanke om skolans elever”. Grattis! Hur känns det att få en så ärofylld utnämning?
– Tack, ja den första tanken var väl att det måste vara för lång och trogen tjänst, men så ödmjuk får man väl inte vara. Det är ju trots allt kollegor som nominerat mig så de måste ju tycka att jag gjort något bra, och det är naturligtvis väldigt roligt.
Du är specialpedagog och har en lite annorlunda tjänst på Angeredsgymnasiet, ett ”utvecklingslektorat”. Vad innebär det?
– Mitt uppdrag är att hitta på lösningar för att hjälpa elever med särskilda behov. Inte på individuell nivå utan hitta generella, strukturella lösningar som fungerar för många elever.
Vad kan det handla om för lösningar?
– Hittills kan man väl säga att jag är pappa till tre ganska framgångsrika grejer: Kunskapsportalen, Guidning på skolan och Online-skolan.
Kunskapsportalen är ett stödcentrum på skolan där det alltid finns två eller tre lärare med kompetenser inom språk, matte och något ämne till, och där får eleverna hjälp med precis det som de själva känner att det behöver, utan att bli betygsatta. Det senare är något jag slagits hårt för, för om eleverna känner att de hela tiden blir bedömda vågar de ju inte visa upp och berätta om sina svagheter och behov utan gör istället allt de kan för att dölja dem.
Vad är Guidning på skolan?
– Vem som helst på skolan, elever som personal, oavsett yrkeskategori, kan ingå i ett litet team mellan en vuxen och en elev som matchas mot varandra utifrån intressen och behov. Just nu ingår 150 elever och 40 av skolans 120 vuxna i sådana team, för att på tu man hand identifiera behov och sätta upp delmål för att komma tillrätta med ett problem. Det kan handla om alltifrån att bli uppringd och väckt på morgonen till att få struktur på skolarbetet eller slå följe på rasterna om man är rädd för att gå själv i korridoren.
Första mötet mellan eleven och den vuxne sker alltid utanför skolan, över en lunch på stan, precis som man gör ”ute i verkliga livet”, och där börjar de förtroliga samtalen som bara stannar dem båda emellan. Man sätter upp nåbara delmål, vilket är oerhört viktigt, för den som någon gång lyckas vill göra det igen, det är vanebildade. Vi hade till exempel en tjej som hade det ganska jobbigt. Vi fick veta att hon var en inbiten hästtjej på fritiden och matchade henne med en ur personalen som jobbat på Åby-travet i en massa år. Efter deras första träff såg vi aldrig röken av den tjejen mer på våra elevvårdskonferenser!
Och vad är Online-skolan, som du också har startat, för något?
– Där söker vi upp elever som av någon anledning inte gått ut skolan och en personlig mentor hjälper dem tillbaks till ett lärande liv. Du vet, somliga barn har det så enormt trassligt hemma att de i princip slutar att gå i skolan i sexan och blir hemmasittare, för att de måste vakta sina föräldrar. Dem försöker vi fånga upp innan de fyllt 20 och hjälpa dem till att nå grundskolebehörighet. Förra året gick 46 sådana elever ut och 36 av dem gick sedan vidare till annan utbildning eller till arbete.
Och nu har du varit med och dragit igång något som kallas Angeredsutmaningen?
– Ja, det är en suverän grej som jag tror stenhårt på. Vi har utmanat näringsliv och organisationer i Göteborg med frågan ”På vilket sätt bidrar ni till att hjälpa Angereds ungdomar till en bättre framtid?”, och gensvaret har varit helt enormt. Tio stora företag och ett tjugotal mindre har ställt upp och vi hoppas på drygt hundra praktikplatser, stipendier, läxhjälp, examensarbeten, några har till och med sagt sig vilja adoptera hela gymnasieklasser för att bekanta dem med arbetslivet. 80 procent av alla människor som får jobb får det via kontakter, men problemet för många av våra elever är att de inte har några kontakter utanför stadsdelen, skolan eller familjen. Nu öppnar sig företagsgöteborg och vill ta socialt ansvar, bara man ger dem möjligheten. Det är en kanongrej som kan fungera överallt. Vi startar i Angered, eftersom det är ett så klassiskt, stigmatiserat problemområde i Göteborg, men det här kommer garanterat att sprida sig.
Det låter definitivt som att du är väl värd Årets Eldsjäls-pris! Vad består själva priset av?
– Jag vet faktiskt inte, men det ska delas ut i Fryshuset i Stockholm på måndag 28 april, av Mark Levengood och Lill Lindfors, bara det känns som pris nog!