Ska rapportera västsvenska vårtecken. Sju barn på Hammarkrokens förskola i Hammarkullen har fått det ärofyllda uppdraget att som vårspanare rapportera in vårtecken i SVT-programmet ”Mitt i naturen vår”.

Barnen ska tillsammans med dramapedagog Maria Norén och förskollärare Birgitta Söderman leta vårtecken och redovisa sina upptäckter med bilder eller film i ”Mitt i naturen” under sex veckor, med start i april.

5FF8.jpg
Rapporterna lämnas från sex olika delar av Sverige, och Hammarkrokens förskola representerar alltså Västsverige.

– Barnen har varit mest intresserade av det som kommer fram nu när snön smälter – skräp, stenar, pinnar och gamla löv. Kanske inte det vi främst brukar förknippa med vårtecken, säger Maria Norén.

Ska följa grodornas utveckling
I närheten av förskolan finns en nyanlagd damm, som hyser grodor och salamandrar. Här kommer barnen att följa utvecklingen varje vecka. Än så länge är vårtecknen dock svåra att hitta.

– Våren har inte kommit så långt. Vi har sett lite grönt på en kaprifol, snön har smält och isen börjar ge med sig men groddammen är fortfarande frusen, konstaterar Maria Norén.

Varje vecka gör SVT ett fördjupande reportage från en av de sex orterna. I det andra avsnittet är det Hammarkullens tur.

– SVT var här och filmade och barnen visade dem vår fina gård. Sedan gick vi till dammen och på klätterpromenad – vi har härliga berg häromkring. Barnen fick också prata om våren, säger Maria Norén.

469E.jpg
Foto: Birgitta Söderman