Kronprinsessan Victoria och prins Daniel får lyssna till musik och sång från 170 elever i musikskolan El Sistema i Hammarkullen när paret för första gången besöker Göteborg på fredag.

Kronprinsessan är ju hertiginna och hennes make hertig av Västergötland. I veckan gör paret sin första resa i det egna hertigdömet, en tre dagar lång turné som börjar på torsdagen och avslutas på lördagen.

Besöker nya musikskolan i Hammarkullen

Det timslånga programmet i Hammarkulleskolans idrottshall på fredag eftermiddag är det enda inslaget i Göteborgs Stad.

El Sistema är den nya musikskola med social inriktning som startats på initiativ av Göteborgssymfonikernas (GSO) chefsdirigent Gustavo Dudamel, efter förebild från den skola han själv gick i som barn i Venezuela.

Till fredagens kungliga besök har alla elever i El Sistema och deras föräldrar bjudits in.

– Vi räknar med 700 personer i idrottshallen, säger Camilla Sarner, enhetschef vid Angereds kulturskola.

Kör och två orkestrar

Kommunalrådet Anneli Hulthén ska välkomna de kungliga gästerna, som sedan får en pratstund med ett 20-tal El Sistema-barn. Därefter blir det en halvtimmes konsert i idrottshallen, med en kör och två orkestrar samt några musiker från GSO.

– Vi har ju nyss startat så vi kan inte hålla en hel konsert. Men 80 förskolebarn kommer att sjunga och visa ett projekt där de bygger sina egna instrument, fioler i papier maché, en modell man jobbat med i Venezuela, berättar Camilla Sarner.

– Vi ska förstås också berätta för kronprinsessparet om våra visioner, tankar och idéer med El Sistema.

Gustavo Dudamel är själv inte i Sverige på fredag, så symfonikerna representeras av VD Helena Wessman.

Fotnot:
Under de andra dagarna ska Victoria och Daniel bland annat besöka Varnhems klosterkyrka, Karlsborgs fästning, Läckö Slott, Gothia Science Park i Skövde, Forsviks bruk och även ta en titt på torgen i Hjo och Vara.

I bröllopsgåva av Göteborgs Stad, länsstyrelsen och Västra Götalandsregionen fick kronprinsessparet en temadag med titeln ”En god hälsa för alla”. Den kommer att arrangeras nån gång i maj-juni 2011. Även då kommer eleverna vid El Sistema att spela och sjunga för Victoria och Daniel, för att visa vad de lärt sig sedan senast.