Efter att arbetsmiljöverket på tisdagseftermiddagen beslutade att stänga en del av Hammarkullsskolan, bland annat på grund av bristande utrymningsvägar, har man nu hittat en reservplan. Angeredsgymnasiet, två hållplatser bort, får tills vidare hysa de lärare och elever i årskurs 8 och 9 som plötsligt blivit utan lektionssalar.

Hammarkullsskolan har varit under ombyggnad sedan i somras, och det är under de speciella omständigheterna som Arbetsmiljöverket har funnit anmärkningar vad gäller bland annat buller, dålig luft och framförallt bristande utrymningsvägar.

– Man ska ha två oberoende utrymningsvägar och det finns inte överallt under ombyggnadstiden, säger Leif Hartsner, områdeschef i Hammarkullen-Agnesberg.

Lediga lokaler kommer till nytta

Därför har man i all hast fått hitta alternativa lösningar för de 140 elever i årskurserna 7, 8 och 9 som berörs av beslutet.

– 7:orna stannar kvar på Hammarkullsskolan men flyttar till en annan byggnad, medan 8:or och 9:or från och med måndag har sina lektioner i Angeredsgymnasiet, som har flera lediga lokaler, säger Leif Hartsner.

Fram till dess hjälps lärare och elever åt att packa allt material, som åker med flyttbilen på fredag.

Förlorad tid tas igen

– Fram till måndag är undervisningen reducerad men eleverna har sin garanterade undervisningstid, så alla förlorade lektioner kommer att tas igen senare, säger Leif Hartsner.

På måndag får eleverna åka buss två hållplatser för de lektioner som ska hållas i Angeredsgymnasiet. Idrott, slöjd och bild berörs dock inte, utan de lektionerna ska de fortfarande ha på Hammarkullsskolan.

Hur länge den här omflyttningen ska gälla är i dagsläget osäkert.

– Den här etappen av Hammarkullsskolans ombyggnad ska vara klar till jul och då hoppas vi att de punkter som Arbetsmiljöverket har anmärkt på är åtgärdade, säger Leif Hartsner.