”Ungarna gillar det” En favorit bland eleverna på Härlandatjärnskolan är tomatsåsen som kockarna gör på grönsaksrester. Såsen används som bas till allt möjligt, så som lasagne, grytor och tomatsoppa. Nästan allt som skolköket lagar är gjort på mat som blivit över.
Pernilla Dierks, köksmästare på Härlandatjärnskolan. I bakgrunden står kocken Anneli Johansson och håller koll på stekbordet. Foto: Annelie Alsbjer
Se hur Härlandatjärnskolan jobbar med matsvinn, alltså maten som blir över, i filmklippet.
”Ingen minns en fegis”
Pernilla Dierks är köksmästare på Härlandatjärnskolan. Hennes skolkök, Klimatslottet, jobbar varje dag för att minska mängden mat de slänger inne i köket och tillsammans med eleverna i matsalen:
– Vi väger maten som slängs varje och visar tydligt för eleverna hur mycket de slänger när de ätit klart. De är jättenyfikna hur mycket det är och det går verkligen rätt neråt. Det är väldigt lite tallrikssvinn nu.
Pernillas tips till skolor och skolkök är att våga sätta i gång:
– Våga göra fel och våga testa nya rätter med maten som blir över. Ingen minns en fegis, så det är bara att köra.