Gårdslycka, havets läckerheter och örtagårdsfröjd. Det är några av den här veckans teman på skolornas menyer i Torslanda. För tredje året i rad slår Matprojektet ett slag för måltidsglädje genom att anordna en Skördevecka. Sedan 2002 har andelen miljömåltider i Torslanda ökat från 1,5 till 6,5 procent.

– Vi vill lyfta fram begreppet skördetid genom att använda höstens råvaror i måltiderna, till exempel rotfrukter. Men också genom att prata om hur man gjorde förr i tiden, när man syltade och saftade för att ta tillvara höstens skörd, säger Karin Pettersson, ekonom och ansvarig för Matprojektet i Torslanda.

”Uppläggningen viktig”

Matprojektet, som vänder sig till köken i stadsdelens förskolor och skolor, har pågått sedan 2001. Lustfyllda och näringsriktiga måltider är mottot.

Att budgeten är begränsad är inget hinder – snarare en utmaning.

– Det går att få till bra mat för bara några kronor. Det viktigaste är kökets ambitioner. Hemligheten ligger i att laga mat från grunden med säsongens råvaror och minska användningen av halv- och helfabrikat. Uppläggningen är också viktig, att servera maten på ett tilltalande sätt, säger Karin Pettersson.

Projektet fokuserar på helheten i måltidssituationen. En effekt av helhetstänkandet är att man försöker öka inköpen av ekologiska livsmedel. Det ligger också i linje med det politiska målet att öka andelen miljömåltider i Göteborgs Stad.

Chokladskola för föräldrar

– I Torslanda har andelen miljömåltider ökat från 1,5 procent år 2002 till 6,5 procent förra året. Men det varierar mellan köken, några är uppe i 8-10 procent, säger Karin Pettersson.

– Vi vill inte toppstyra utan det är upp till köken vad de vill satsa på. Det finns många kvalitetsaspekter. Kravodlat och närproducerat är en, att gå från torra till färska kryddor en annan.

Under Skördefesten som pågår 24-28 oktober arrangerar köken även utställningar och mattävlingar i matsalarna. På kvällarna bjuds föräldrarna in till matlagningskurser – och chokladskola.

Hantera råvaror med kärlek

Den senare arrangeras i samarbete med Västra Gastronomiska Akademins vänförening.

– Syftet är att öka kunskapen om m at. Att gå från smågodis till mörk choklad är ett sätt att förbättra matvanorna. Även skolmat kan vara gastronomisk. Det är Karin Pettersson övertygad om.

– Det handlar inte om att ringla upp såser, det handlar om att hantera råvarorna med kärlek, säger hon.

Fotnot:
Torslandas matprojekt har i år nominerats till kvalitetsutmärkelsen Götapriset och är en av två finalister från Göteborgs Stad. Vinnaren utses på Kvalitetsmässan i början av november.