Ibyan Rashid från Göteborg har kommit med i det internationella ledarskapsprogrammet Global youth ambassadors leadership

“Det är riktigt kul”. Hallå där 16-åriga Ibyan Rashid som blivit antagen till Global youth ambassadors leadership som är ett internationellt ledarskapsprogram för unga kvinnor. Hur kommer det sig att du sökte?

– Jag fick veta det av Göteborgs Stads ungdomsfullmäktige som jag är med i och att man hade chansen att träffa andra tjejer som är intresserade av internationella relationer och aktivism. Det är något som jag är intresserad av. Jag vill veta hur andra har det, hur de löser problem och om de gör det annorlunda mot hur vi gör i Sverige. Jag vill växa som person också, som ledare, det här är väldigt utmanande för mig och helt utanför min bekvämlighetszon.

 Kan du berätta om ledarskapsprogrammet?
– Egentligen var planen att jag och alla andra uttagna skulle åka till Chicago i USA i juli och ha en veckas utbildning där vi skulle lära oss en del om vad det innebär att vara ledare för ett samhälle, om delaktighet, aktivism och feminism. Kunskapen ska man sedan föra vidare till andra unga tjejer i sitt samhälle och andra sammanhang där man är med. På grund av coronaviruset har veckan tyvärr blivit inställd och det blir en virtuell dag i stället.

Har du någon plan på vad du vill göra med den nya kunskapen?
– Jag har inte tänkt så långt, jag har främst tänkt använda det i ungdomsfullmäktige. Grejen var att jag skulle bli inspirerad av alla dessa personer i USA och komma på något eget.

Vill du bli ledare när du blir äldre?
– Ja jag tror det, även om jag inte är säker. Men med tanke på hur mycket jag vuxit och lärt mig av att vara med i ungdomsfullmäktige så kan jag nog tänka mig det. Jag hoppas att det här ska göra att jag växer ännu mer.

Vad betyder det att bli uttagen?
– Det är riktigt kul och betyder väldigt mycket. Jag sökte förra året och kom inte med. Att jag kom med i år betyder att jag har förbättrats och att de ser att jag jobbat hårt för det. Jag skulle önska att fler unga tjejer fick veta att den här möjligheten att bli global ungdomsambassadör finns, det är en chans att utmana sig och växa som individ.