Iran, Turkiet och Kurdistan är länder som inte alltid håller sams. Men när den internationella gymnasieskolan IHGR i Göteborg arrangerar World Culture Day på torsdagen dansar elever från de tre länderna – och det blir ungefär samma dans.

– Är det en kurdisk eller turkisk dans? Det skulle kunna vara ett problem, men det bryr sig eleverna inte om, de gillar ju att dansa, säger Gary Blankenau, lärare på IHGR (International High School of the Gothenburg Region).

Kultur från 19 länder

– Som pedagog är det härligt att se hur eleverna hanterar något som kunde vara en svårighet med att konstatera att de har mer gemensamt än som skiljer dem. Och att de gillar varandra.

IHGR firar nu sin World Culture Day för femte gången, tillsammans med systerskolan ISGR, för högstadieelever. Liksom förra året hålls evenemanget på Emigrantmuseet i Emigranternas hus.

Ett 80-tal elever från årskurs två ska visa upp dans, mat, musik eller berättelser från 19 olika länder de själva valt ut. Det är bara en liten del av de 70 nationaliteter som finns representerade på den engelskspråkiga skolan.

Årets tema är integration, kultur och hållbar utveckling. Genom utställningar, uppträdanden och happenings presenteras de 19 ländernas kultur på ett färgstarkt och upplevelserikt sätt, så att alla fem sinnena får sitt.

Öppet för allmänheten

– Världskulturdagen har vuxit från år till år, främst därför att eleverna tycker att det är så roligt. De lägger ner ett helt otroligt jobb på sina presentationer, säger Gary Blankenau.

– Och det kommer att bli många överraskningar, vi lärare vet inte allt eleverna har hittat på.

Grupperna får fem minuter vardera att visa upp något från Australien, Bosnien, Costa Rica, Egypten, Finland, Grekland, Indien, Iran, Italien, Jamaica, Kurdistan, Mexiko, Polen, Puerto Rico, Skottland, Somalia, Sverige och Turkiet.

World Culture Day pågår mellan kl 13 och 19 i Emigranternas hus vid Packhuskajen. Allmänheten är välkommen och det är fri entré.