Alla som går i åttan kan ansöka. I två år fick Göteborgs Stads internordiska elevutbyte ta ett uppehåll på grund av pandemin. Men i höst är det återigen dags för 75 av stadens niondeklassare att träffa elever från Bergen och Åbo. Senast 14 april måste den som är intresserad skicka in ansökningen.
Göteborgs vänortssamarbete med norska Bergen, finska Åbo och danska Århus har pågått sedan 1946. Det internordiska elevutbytet inleddes på 70-talet. Under en vecka varje höst brukar elever från samtliga städer träffas i de olika städerna för att lära känna varandra, grannlandet, de nordiska språken och ländernas likheter.
– De flesta växer enormt som personer under den här veckan. Man måste klara sig lite själv och pusha sina gränser. Mottot är att man ska lära för livet, säger Christian Bejke, förstelärare på Santosskolan och en av samordnarna för det internordiska elevutbytet.
Århus tar uppehåll
Efter att utbytet tvingats till uppehåll är det återigen dags för alla som går i åttonde klass i Göteborg, i en kommunal grundskola, att ansöka om att få delta i september. Århus tar ett uppehåll i år men Åbo och Bergen deltar.
Totalt får 75 elever från Göteborg vara med. Vecka 36 reser 25 niondeklassare till Åbo, vecka 37 åker 25 elever till Bergen, och vecka 38 är det Göteborg som är värdar.
– Totalt pågår elevutbytet i fyra till sex dagar. För de elever som får vara kvar på hemmaplan handlar det om en veckas läger där man bor tillsammans i Lisebergsbyn och gör massa aktiviteter tillsammans under veckan. Många av aktiviteterna är sådana som man inte vanligtvis gör på sin fritid, utan man får se staden från ett annat perspektiv.
Utskick på Hjärntorget
Alla åttondeklassare har fått ett utskick om elevutbytet på Hjärntorget. Den som är sugen på att delta behöver lämna in sin ansökan senast 14 april. Det finns en länk i utskicket som leder vidare till ett formulär där eleven ska svara på några frågor.
– En handlar om att motivera varför man ska väljas ut. Det är därefter jag och David Geiser Mellkvist, den andra samordnaren, som väljer och placerar eleverna i olika grupper. Vårt stora mål är att även få integration över staden, säger Christian Bejke.
Kostnadsfri resa
Det går även att följa med som lärare under dessa veckor. Totalt behövs sex stycken. På Göteborgs Stads intranät går det att hitta mer info för intresserade lärare.
Det är kostnadsfritt att delta i elevutbytet. I vissa fall kan det vara bra att ha fickpengar men i övrigt ingår allt.
– Jag tycker att alla ska ansöka. Det är en liten insats att lägga tiden som kanske kan ge dig en otroligt häftig resa eller ett spännande läger i Göteborg.