Janina Sabra har fått utmärkelsen Omfamningen och är Årets trygghetsskapare.

Får pris för arbetet med Människan bakom uniformen. Hallå där Janina Sabra, processledare för Människan bakom uniformen på socialförvaltningen Nordost. Grattis, du har vunnit utmärkelsen Omfamningen och är Årets trygghetsskapare, hur känns det?

– Jag är nog fortfarande chockad, men väldigt glad och hedrad. Jag tycker att det är himla kul att Människan bakom uniformen, MBU, syns mer nu och får den här uppmärksamheten.

När fick du reda på att du vunnit?

 – I går (onsdag) på den digitala konferensen “Trygg och säker”. Jag fick vara med i livesändningen och berätta lite. Nästa vecka ska vi ses fysiskt så jag kan ta emot priset i Göteborg. Det största är äran, men jag får också vara med i juryn när man ska utse nästa vinnare och vara med och påverka programmet inför nästa konferens.

Ska du fira på något sätt?

 – Jag firade med några kollegor som också var med på konferensen. Jag får ordna något pandemi-säkert firande de kommande dagarna.

Vad är MBU?

 – Ungdomar får träffa uniformsbärare och få kunskap om dem och deras yrken, att det finns en människa bakom en uniform. Men också att vår blåljuspersonal får lära känna ungdomarna. Målet är ökad förståelse. Många ungdomar har sökt sig till de olika yrkena som polis, räddningstjänst och ambulans efter MBU, det är väldigt kul.

Hur kommer du att använda dig av utmärkelsen i ditt fortsatta arbete?

– Jag fortsätter att jobba som jag gör och med att sprida MBU ännu mer, även om vi finns på olika platser i landet.

Människan bakom uniformen startade i Göteborg 2010. Priset delas ut av tidningen Offentliga affärer i samarbete med Malmö stad. Motiveringen till Janina Sabra lyder: ”För ett drivande och inspirerande arbete som fått en stor spridning och utveckling i landet genom vinnarens engagemang för framtidens trygghets- och säkerhetsfrågor”.