"Kom hit för att lära och få inspiration". Hallå där, John-Gilbert Larsson som arbetar med ungas inflytande i östra Göteborg. Ni fick fint besök förra veckan av japanska studenter. Hur kommer det sig?

– Det var studenter från Shizuoka universitetet i Japan som hade hört talas om Göteborgs Stads arbete med att stärka ungdomars inflytande i politiken. De kom hit för att lära och få inspiration. Studenterna som redan arbetar med ung demokrati i sitt hemland träffade ungdomar i Östra Göteborgs ungdomsråd för att utbyta tankar och idéer.

Vad fick de göra under besöket?
– Först tog de del av ungdomsfullmäktiges arbete och besökte Frilagret. Dan efter kom de till östra Göteborg och träffade vårt ungdomsråd. Förutom en rolig match i beachvolleyboll och en introduktion i semlans värld blev det en massa intressanta samtal mellan ungdomarna. De pratade om kejsardöme kontra monarki, favoritmaträtter, och relationen mellan vuxna och unga i de två länderna. I japan är respekten mycket större för de äldre men i Sverige kanske vi är bättre på att nå våra ungdomar genom att vi vågar möta dem på deras villkor.

Varför är vi bättre på det?
– Vi har en lång demokratisk tradition i de nordiska länderna av att lyssna på ungdomar. Sedan tror jag att Göteborgs Stad har hittat en balans mellan vad ungdomarna är intresserad av och vad fritidsförvaltningen kan erbjuda. Plus att vi har lokalpolitiker som stöder arbetet med ung demokrati och tycker det är viktigt.

Varför är det viktigt?
– Om vi inte låter ungdomarna vara med i det offentliga samhället och låter dem äga de frågor som berör dem kommer de inte heller bryr sig om samhället när de blir vuxna. Idag finns många sätt att skapa sig ett liv utan hjälp av vuxenvärlden. Unga människor är bra på att ta sig fram i de nya digitala miljöerna. Det öppnar även för antidemokratiska krafter och vi som arbetar med det offentliga måste visa på positiva alternativ.

Vad tror du de japanska ungdomarna tar med sig hem?
– En hel del inspiration om hur man kan få beslutsfattare att lyssna på ungdomar. Plus en massa nya vänner och kontakter. Ungdomarnas relationer fortsätter redan på sociala medier.

6266.jpg
Vid sitt besök spelade studenterna från Shizuoka universitetet i Japan vollyboll i Göteborg Beach Center.