Ny utemiljö för lek och lärande. Multiarena, äventyrsbana, bordtennisbord, rutschkana, gungdjur och en scen. Det är något av allt som kommer finnas på Johannebergsskolans skolgård när den är färdigbyggd. Modernare, säkrare och roligare, säger Theo Engström Zdolsek i 3-4-5c.

Det finns en lättnad i luften när rektor Anders Wallin berättar om den nya skolgården. För resan har varit lång och lite krokig, men nu så är det dags.

– Äntligen är vi framme vid att skapa en utemiljö där eleverna utmanas i lek och lärande och som dessutom är säker, säger Anders Wallin.

Klart i oktober
Skolgården byggs om i två etapper för att eleverna inte ska stå utan skolgård på rasterna. I oktober ska allt vara klart. Förutom alla möjligheter till aktivitet kommer det finnas sittgrupper med bänkar och bord. För att avgränsa kommer flera bok- och körsbärsträd att blandas med blommande buskar och på marken målas bland annat en sifferorm och kartor över Sverige, Europa och världen.

3EA.jpg
När Anders Wallin visar 3D-bilderna hörs ett svagt oj från Alva Sjöqvist, 3-4-5d.

– Ska det se ut så?

– Den är mer färgglad och det finns mer alternativ, säger Diana Baratvand, 3-4-5c.

Theo håller med:

– Den vi har nu är helt grå.

Av de fyra eleverna är det bara Moa Svensson-Ask, 3-4-5d, som kommer att gå kvar på skolan i höst när allt är klart.

Var kommer du vara mest på den nya skolgården?
– Kanske leker vi hage eller nåt vid träden eller så är jag vid klätterställningen och hinderbanan.

På några ställen byts asfalten till mjuk asfalt ”om man ramlar ska man klara huvudet” och den inhägnade multisportarenan får konstgräs. Något som Theo gillar.

– Det är bra att det är mycket konstgräs för då kan man ligga ner och vila, och man skadar sig inte lika lätt som när man spelar på asfalt, säger han.

Skolan får ny ventilation
Förutom skolgården pågår en hel del andra renoveringsprojekt. Bland annat byts fasad, tak och fönster ut och samtidigt ska skolan få ett nytt ventilationssystem och ny solavskärmning.

– Det är okej att de bygger men om det låter blir det jobbigt. I dag stördes vi på samlingen, säger Moa.

Rektor Anders Wallin känner till problemet.

– Vi inser att en stor ombyggnation kommer att innebära påfrestningar, men vi har alla längtat efter detta så vi tar det onda med det goda, säger han.