Elever vill göra skillnad. Torpa- och Fräntorpsskolans elever skickar varje år julklappar till fattiga och behövande barn i Rumänien. Det är en aktivitet som skapar stort engagemang hos skolornas barn och ungdomar. Ett bra sätt att vidga elevernas perspektiv tycker deras lärare Gudrun Karlin.

– Får eleverna bara information och kunskap om hur förhållandena i vissa delar av världen ser ut, så finns det ingen gräns för hur mycket de vill göra skillnad, säger Gudrun Karlin, lärare på Torpaskolan och drivande i Projekt Julklapp.

I åtta års tid har hon inspirerat eleverna att samla in julklappar, slå in dem i fina paket och skicka dem till Rumänien – där de delas ut till behövande barn i förskolor, skolor, på sjukhus och hemma hos fattiga familjer.

Vill ge eleverna att vidare perspektiv
Det är ett sätt för skolans elever att sprida lite ljus i ett mycket fattigt land, där det för många barn inte alls är en självklarhet att kunna öppna en klapp till jul. Men det är också ett sätt för läraren Gudrun Karlin att genom att samtala om situationen i Rumänien vidga sina elevers syn – dels på världen i sig, dels på julens egentliga innebörd.

– Det finns ett stort habegär kring julen idag, för många handlar julen om vad man själv ska få för julklappar. Jag tycker därför att det är viktigt att väcka insikt hos eleverna och ge dem ett vidare perspektiv på saker och ting, vilket bland annat kunskap om situationen i Rumänien kan bidra till, säger Gudrun och fortsätter:

– Förhoppningsvis kan det här projektet få dem att uppskatta de vardagliga saker som fungerar så bra här hemma i Sverige och också bredda deras syn på vad julen står för.

En tradition som bara växer
De julklappar som samlas in består såväl av nyinköpta saker som bättre begagnade från elevernas egna hem. Julklappsutdelningen sker i samarbete med Östhjälpen, en frivilligorganisation baserad i Jonsered.

Tillsammans med Östhjälpens insamlingar har eleverna nu lyckats fylla en hel långtradare, som nyligen styrde kosan mot staden Hateg i Rumänien. I lastbilen fanns uppskattningsvis närmare 1000 paket med bland annat dockor, nallar, legosatser och bilar.

Och julklappslasten har växt för varje år, berättar Gudrun Karlin:

– När vi började för åtta år sedan var gensvaret inte alls lika stort som nu. Det här projektet har utvecklats till en stor tradition och innefattar så mycket mer idag än för åtta år sedan. Nu skänker eleverna och deras familjer inte bara julklappar utan så mycket mer: mikrovågsugnar, cyklar, barnvagnar och kläder till exempel. Dessutom kommer det varje år in cirka 2000-3500 kronor i kontantbidrag som vi skänker genom Östhjälpen.

Behovet är stort
I Rumänien är behovet av stöd utifrån stort. Efter Ceausescus fall 1989 öppnades landets gränser mot omvärlden, men landet är fortfarande fattigt och starkt genomsyrat av korruption och alla familjer har inte råd att låta sina barn gå i skolan. Att det tar lång tid att bygga upp ett land, är också en viktig insikt som projektet kan ge eleverna som är med.

– Sverige har också varit ett fattigt land och det har tagit tid för oss att bygga upp det land vi lever i idag. Men det är inte alla som vet om det och därför tycker jag att även det historiska perspektivet är viktigt att förmedla till eleverna, säger Gudrun Karlin.

– Att titta på Rumänien och den situation de har kan få eleverna att förstå att det tar tid och kraft att bygga upp ett stabilt och fungerande samhälle, fortsätter Gudrun som menar att behovet av julklappsinsamlingen på Torpa- och Fräntorpsskolan sannolikt behöver pågå ett bra tag till.