Lekfullt fokus på handtvätt. ”Att förskolebarn blir sjuka och smittar varandra är svårt att undvika. Men med sång, skratt och en genomtänkt pedagogik, kan onödig smittspridning minska.” Det säger Marianne Bengtsson som är hygiensjuksköterska och jobbar med Hyfs – hygien i förskolan.

Idag måndag 19 september invigs årets hygienvecka med ett stort kalas vid Plikta i Slottsskogen. Marianne Bengtsson är på plats och hoppas på fint väder och många glada förskolebarn.

– Vi kör igång halv tio med aktiviteter i hygienens tecken, vi har nalledoktor på plats och såpbubblestation. Och så kommer vi ha premiärspelning av vår nya handtvättar-låt.

Massinvigning i regionen
433C.jpg
Men det är inte bara på Plikta det händer saker. En nyhet för i år är att förskolor runt om i regionen fått möjlighet att ha egna invigningar av hygienveckan.

– Över 320 förskolor i 43 kommuner har anmält sig. De har fått ett paket med ett band att klippa, ballonger och en utmaning som barnen får ta med sig hem till föräldrarna. Att så många vill vara med är helt fantastiskt och ett tydligt tecken på att vårt arbete gör skillnad.

Tänka nytt
Marianne Bengtsson har arbetat med hygienfrågor på förskolan i nästan tio år. På olika sätt har man försökt hjälpa pedagoger och föräldrar att genom ett strategiskt arbete med hygienfrågor, minska smittspridningen. Men det gäller att hitta nya vägar och Marianne Bengtsson berättar att de i år lanserar ett nytt arbetsmaterial för pedagogerna.

– Vi har arbetat tillsammans med pedagogen Sofie Arfvidson som hjälpt oss att ta fram information- och instruktionsfilmer om hygien och smitta i förskolan. Hon har också, tillsammans med musikern Niklas Karlsson, skrivit vår nya handtvättarlåt, ”Alla tvättar händerna”.

Broar mellan sjukvård och förskola
Sofie Arfvidson arbetar 40 procent med Hyfs och är övrig tid på sin ordinarie förskola. Hon hoppas att de nya filmerna ska stötta kollegorna och öppna för diskussioner om hur man arbetar, varför och om det är något man kan ändra.

– Mitt uppdrag är att bygga en bro så att samarbetet mellan sjukvården och pedagogerna blir ännu bättre. Om pedagogerna har bra arbetsmaterial blir det också lättare för dem att ha en dialog med föräldrarna, det är så vi behöver arbeta för att situationen ska bli bättre, säger Sofie Arfvidson.

Hygienveckan har sedan starten 2009 utvecklas till en av världens största hälsofrämjande kampanjer. Och arbetet har gett resultat, säger Marianne Bengtsson.

– Förskolebarn är sjuka mycket, men vi kan se att antalet sjukdagar minskar där man arbetar aktivt med hygienfrågor. När förskolan tar sig an vårt budskap och får med sig kollegor, barn och föräldrar – då blir det skillnad.

5C48.jpg